Index Vakbarát Hírportál

A NASA-nak saját rohamosztaga van

GettyImages-71819897
2018.05.31. 05:03

– És mivel foglalkozol? Úgy értem, dolgozol valahol?

 Van egy űrügynökség. Az ő rakétatechnológiájuk és űreszközeik tették lehetővé a Holdra szállást; ők tervezték az első űrsiklót; elképesztő eredményeket értek el a rádiócsillagászatban és az anyagkutatásban; és a világ legragyogóbb koponyáit foglalkoztatják. Na, ebbe a űrügynökségbe vaok kommandós.

– Nagyon gyorsan adjál inni!

A fenti párbeszéd természetesen fiktív, de az tény, hogy a NASA nemcsak űrkutatással foglalkozik, hanem az űrkutatással foglalkozók védelmével, illetve az űrkutatást megakadályozni próbáló alantas elemek semlegesítésével is. Nem mintha a Kennedy Űrközpontot mindennap megrohamozhatnák a kis zöld ufók vagy az Iszlám Állam terroristái, de a NASA erre a helyzetre is föl van készülve.

Az űrügynökségen belül több bűnüldöző és védelmi szervezet is működik:

  • Védelmi Szolgáltatások Hivatala (Protective Services Office, PSO). Az ő feladatuk a Kennedy Űrközpontba látogatók védelme, amibe minden szolgáltatás beletartozik a bűnüldözéstől a sürgősségi beavatkozásig. A feladatkörük éppúgy kiterjed a fontosabb missziók, mint a NASA rendezvényeinek biztosítására. Ők őrzik a kommunikációs infrastruktúrát, ők felügyelik az űrközpont látogatóit, ők kezelik a személyi azonosítókat és jelvényeket, de akár bűnügyi nyomozást is folytathatnak.
  • Bűnüldözés (Law Enforcement). A biztonsági tisztek gyakorlatilag rendőri feladatokat látnak el a NASA-n belül a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Program keretében. A tagok között vannak közúti ellenőrző egységek, K-9-es osztagok, illetve egy vészhelyzetekre kiképzett sürgősségi csapat is. A feladatuk alapvetően a bűnmegelőzés és az elhárítás, de a bűnügyi nyomozás és a jogsértők letartóztatása is az ő hatáskörükbe tartozik.
  • Személyi biztonságért felelős osztag (Personnel Security). Szakértői csoport, akik a rendfenntartó és bűnmegelőző csoport felügyeletét intézik. Folyamatosan ellenőrzik a biztonságpolitikai irányelvek betartását, a személyes és ipari biztonsági feltételek teljesítését, a nemzetbiztonsági információs követelmények betartását, és az ő feladatuk a NASA-val kapcsolatba kerülők átvilágítása is.

És van a különleges osztag, a SWAT – azaz a Special Weapons And Tactics csapata.

Mivel a NASA-n belül a SWAT az ország legféltettebb titkait, nemzeti kincseit, csúcstechnológiáját és magát a Kennedy Űrközpontot őrzi, sejthető, hogy a rohamosztag a hadsereg és a rendfenntartó szervezetek legjobb veteránjaiból áll. Néhány éve kisebb felfordulást okozott a NASA egyik fegyverrendelése; sokan nem értették, hogy egy űrügynökségnek mi szüksége van Armalite AR-15 típusú lőfegyverekre.

Pedig ez csak a jéghegy csúcsa: a NASA kommandósai mindenből csúcsminőséget kapnak, ha fegyverekről és különleges eszközökről van szó. Nemcsak helikoptereik, hanem darabonként negyedmillió dollárba kerülő Lenco Bearcat katonai járműveik is vannak. Az űrből visszatérő asztronautákat általában fegyveres biztonsági őrök választják el a tömegtől, a nagyobb rendezvényeken pedig helikopter köröz a tömeg fölött, aminek az oldalán egy mesterlövész pásztázza a környéket.

A SWAT csapat többféle feladatot is elláthat. A diszkrét behatoláshoz és az ajtóberúgós-ordibálós rajtaütéshez egyaránt megvannak az eszközeik, csakúgy, mint a katasztrófa-elhárításhoz, a járművekkel végrehajtott, összehangolt támadáshoz, vagy a túszmentéshez. A fő működési területük a Kennedy Űrközpont; az elsődleges feladatuk az objektum védelme, a hét minden napján, napi huszonnégy órában.

A biztonsági aggályok érthetők. Elvégre arról a szervezetről beszélünk, akik naponta több száz, néha több ezer látogatót fogadnak; akik több ezer tonna gyúlékony rakéta-üzemanyagot tárolnak; és kincset érő holdkőzeteket őriznek a légmentesen zárt laboratóriumaikban (amíg egy hülye gyakornok el nem lopja őket).

(NASA | Kennedy Space Center | Police State USA)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok