Index Vakbarát Hírportál

A legrégebben élt férfi és nő, akikről van fénykép

2018.07.09. 08:59

A fényképezés történetében elég sok technikai és tartalmi elsőséget tartanak számon a kutatók. Jól ismerjük például a világtörténelem első fényképét (Niepce 1826-ban készített képe egy ablakból táruló kilátást örökített meg), sokan láthatták már az első fotót, amin embert örökítettek meg (Louis Daguerre 1838-ban készült dagerrotípiáján többek között egy párizsi férfi alakja vehető ki, amint épp cipőjét pucoltatja), mint ahogy tudjuk, hogy kikről készült az első portré: 1839-ben John Johnsonról, John William Draperről és Robert Corneliusról egész bizonyos, hogy készült dagerrotípia, Cornelius fényképét pedig máig őrzi a Kongresszusi Könyvtár.

Bár nyilvánvalóan rengeteg fényképfelvétel semmisült meg a képalkotás eme módjának feltalálása óta, a témával foglalkozó kutatók – ismerve az úttörő fényképészek munkásságát, a kezdetleges fotóműhelyekben megforduló személyeket (akik főként a korszak ismert, tehetősebb emberei voltak) – elég nagy bizonyossággal meg tudják állapítani egy-egy fényképről, hogy mikor és kiről készült (még azt is, hogy mióta mosolygunk a képeken). Ebből a szempontból merülhet fel a kérdés: meddig tudunk a múltba visszanézni a fennmaradt fényképek segítségével? A válasz egészen meglepő lehet sokak számára: voltaképpen a 18. századba.

Hogy miképp lehetséges ez? Magyarázatként jöjjön a fotótörténeti legek közül két kevéssé ismert: a legrégebben született férfi és nő, akikről fénykép maradt fenn.

A fotótörténeti kutatás jelen állása szerint az amerikai John Adams volt a valaha legrégebben született férfi, akiről fénykép készült. Adams 1745. január 22-én látta meg a napvilágot a massachusettsi Worcesterben, Thomas Adams és Lydia Chadwick gyermekeként. A 18. század derekán született, cipészként dolgozó férfi 1849-ben hunyt el a pennsylvaniai Harfordban, 104 éves korában. A róla készült öregkori portré eredetije, egy korai dagerrotípia sajnos nem maradt fenn, csak az arról készült másolat.

A kutatók számontartanak még két potenciális férfi korrekordert, az ő születési időpontjuk azonban kétséges: Baltus Stone háborús veterán vagy 1743-ban, vagy 1744-ben, esetleg 1747-ben, míg a Caesar nevű rabszolga állítólag 1737-ben született, de minden kétséget kizáró dokumentumok nincsenek e tekintetben.

A legidősebb nő, akiről a kutatók tudomása szerint fénykép készült: Aaffie Marteyn (később felvette férje, Aurt Polhamus nevét). A nő 1750. október 20-án született Clarkstownban (New York állam) Daniel és Deborah Martyen második gyermekeként. 19 éves korában ment férjhez, 104 évesen, 1854-ben bekövetkezett halálakor népes család, 148 leszármazottja siratta.

Zárásul említsük meg azt a neten keringő fényképet, amin állítólag egy 1746-ban született nő, bizonyos Hannah Stilley Gorby látható. A szakértők szerint kizárható, hogy ő lenne a fotón, mivel az asszony valamikor 1830 és 1840 között halt meg, amikor a dagerrotípia módszere még nem honosodott meg a portréfényképészetben.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok