Index Vakbarát Hírportál

Miért vonzódnak a rovarok a fényhez?

GettyImages-539737941
2018.11.01. 07:59

Ki ne ismerné a bosszantó élményt, amikor besötétedik, és a nyitva hagyott ablakon beözönlő bogarak őrült keringőbe kezdenek a lámpa fénye körül. Ugyanennek a 18+-os változata a tábortűzben elevenen elégő rovarok haláltánca. De mi értelme ennek a viselkedésnek? Bár egyértelmű konklúzió a mai napig nincs, több lehetséges magyarázat is ismert.

A fényre válaszreakcióként adott mozgásnak neve is van, ez a fototaxis. Pozitív fototaxis esetében az adott élőlény a fényforrás irányába mozog, ez jellemző számtalan rovarra is. (A pozitív kitételből már sejteni lehet, hogy létezik negatív fototaxis is, ezt produkálják például a fény elől menekülő csótányok.)

A legvalószínűbb tudományos magyarázat a magukat ész nélkül a lámpára vető kamikazerovarok viselkedésére, hogy a mesterséges fényforrások összezavarják a belső navigációs rendszerüket. Amíg csak természetes fények voltak, az éjszakai rovarok ezek alapján tájékozódtak, a mozgásukat annak a fényforráshoz viszonyított szöge határozta meg. A kényelmes távolságban elhelyezkedő Holddal és a csillagokkal szemben azonban a gyertya vagy a lámpa túl közel van, így nagyon gyorsan változik a rovarok relatív pozíciója is. Mivel pillanatok alatt elhagyják a fényforrást, kénytelenek visszafordulni, hogy tartani tudják a repülési szöget, ebből viszont az lesz, hogy szerencsétlenek csak körbe-körbe keringenek.

Ennek a teóriának egy leágazása, hogy a fényt észrevevő rovarok azt hihetik, hogy ha a fényforrás tisztán látható, zavartalan lehet az arrafelé vezető út is, így a könnyű útvonal reményében arra indulnak el – hogy aztán az égőnek ütközve nagyot koppanjanak.

Ezzel a magyarázattal viszont több probléma is van. Egyrészt a lámpák ugyan viszonylag új civilizációs vívmányok, ember által használt mesterséges fény viszont már évezredek óta keseríti a rovarok életét – ők meg cserébe a fényhasználó emberekét –, hogy azt hihetnénk, a természetes kiválasztódás már rég leszámolt volna a pozitív fototaxissal. Másrészt egyáltalán nem minden fényhez vonzódó rovarról mondható el, hogy a holdfényt használná GPS-ként.

Egy másik elképzelés szerint a megkergült állatok valójában csak a virágokat keresik. Mivel sok virág UV-fényt bocsát ki, a rovarok azokhoz a mesterséges fényforrásokhoz vonzódnak igazán, amelyek szintén bocsátanak ki fényt ebben a tartományban is.

A legviccesebb (legszomorúbb?) magyarázat, hogy a hím molylepkék például azért spurizhatnak a lámpa felé, mert a nőstény társuknak nézik. Az infravörös gyertyafényről például sikerült is kimutatni, hogy vannak közös frekvenciái a nőstény molyok hormonja, az enyhén foszforeszkáló feromon által kibocsátott fénnyel. Ez a teória ugyanakkor némileg ellentmond az előzőnek, amely éppen arról szólt, hogy a rovarok inkább az UV-fényhez vonzódnak, mint a nagyobb hullámhosszú, például infravörös fényhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok