Index Vakbarát Hírportál

Mennyi vér van az emberi testben?

2018.11.20. 05:06

Ne is húzzuk az időt, ha csak a címben feltett kérdés megfejtése érdekli:

A felnőtt emberi szervezetben nagyjából 4,5-5,5 liter vér van.

Persze a pontos mennyiség függ az illető testalkatától és korától is, de átlagosan a testtömegünk 7-8 százalékát az ereinkben csörgedező vér teszi ki. Mármint a felnőttekét, mert a gyerekeknél ez az arány magasabb, 9-10 százalék. 5-6 éves korukra ugyanis már az ő szervezetükben is nagyjából ugyanannyi a vér, mint a felnőttekében, de mivel kisebb a testük, a csontjaik, izmaik szerveik még könnyebbek, így a vérük a tömegük nagyobb részéért felelős. A babák viszont jóval kevesebb vérrel indulnak, egy 2,5-3,5 kilós újszülöttnek még csak 2 deciliter vére van.

Egy átlagos felnőtt vérében 3 litert tesznek ki a vörös- és fehérvérsejtek, a vérlemezkék és a vérplazma, a fennmaradó tömeg a vérben oldott tápanyagokból tevődik össze, vasból például 3-4 gramm is van a vérünkben, de még aranyból is akad egy kevés, az összes vérünk 0,02 százaléka.

Mennyi vért veszíthetünk?

Több-kevesebb vért gyakran veszít az ember, de a mindennapos esetek, mint egy orrvérzés, meg se kottyannak egy egészséges szervezetnek. A vérkészletünk egyébként is regenerálódik, hiszen a szervezetünk folyamatosan termeli az új vérsejteket. Nagyobb vérveszteségnél azért érdemes számolni azzal, hogy időbe telik az újratöltés, például egy véradás után jellemzően 4-6 hét után áll helyre a vérszintünk.

Na de mennyi vért veszíthetünk anélkül, h abból komolyabb bajunk származna? Az egyéni különbségek miatt pontos értéket nehéz mondani, inkább százalékokban érdemes gondolkozni.

Átlagosan 15 százalékos vérveszteség még különösebb mellékhatás nélkül belefér, bár szédülés már ilyenkor is jelentkezhet, ha ez a mennyiség gyorsan távozik a testből. 15-30 százalék közötti veszteség már jellemzően rosszulléttel és gyorsuló szívveréssel, vérnyomáseséssel jár. A szervezet ilyenkor elkezdi megválogatni, hova juttat az egyre kevesebb vérből, így a végtagokba kevesebb ér el, és a bőr is fakulni, hűlni kezd.

30-40 százaléknál mindez még tovább fokozódik, az ember egyre zavartabbá válik, és el is ájulhat. 40 százalék fölött a szív már egyre kevésbé bírja fenntartani a keringést, gyors beavatkozás nélkül a szervek elkezdenek leállni. 50 százalékos vérveszteségnél a keringés teljesen leáll, a szervezet nem jut oxigénhez, és ha nem kap azonnali életmentő segítséget, valószínű előbb a kóma, aztán a halál.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok