Index Vakbarát Hírportál

Az oroszlán és a tigris meglepően béna vadász

2018.11.23. 09:20

Az oroszlán az állatok királya, a legnemesebb és legfenségesebb ragadozó, a szavanna korlátlan és rettegett ura, Afrika legnagyobb vadásza - ezt mindenki tudja, aki valaha belenézett már természetfilmbe és/vagy az Oroszlánkirály rajzfilmbe. Hasonló extrém menőségek mondhatók el a tigrisről is, csak persze afrikai helyett ázsiai relációban.

A tudományos realizmus jegyében most egy kicsit korrigálnunk kell ezt a képet: az oroszlán és a tigris valójában meglehetősen béna vadász. A különféle nemzeti parkokban, a természetes környezetükben megfigyelt állatok a vadászataik során az üldözőbe vett prédáknak csak alig 10-20 százalékát terítik le, a többi elmenekül előlük. Csak hogy árnyaljuk, hogy ez milyen alacsony arány: a magyar fociválogatott az elmúlt tíz évben a meccsei bő egyharmadát nyerte meg, vagyis kb. kétszer olyan hatékonysággal futnak ki az aranylábúak a pályára, mint az állatok királyai kaját szerezni.

Pedig azért lássuk be, a focistáinkat nem nagyon lehet a sportág csúcsragadozóinak nevezni.

A többi nagymacska sem dicsekedhet sokkal jobb sikerrátával: leopárdoknál és jaguároknál 13 és 38 százalék közötti vadászati hatékonyságot figyeltek meg, a gepárdoknál kicsit 50 százalék alattit. A farkasok 14 százalékkal szégyenkeznek, a jegesmedvék 10-15 százalék körül állnak. De a ragadozó madarak sem büszkélkedhetnek különösebben: a vándorsólyom 47 százalékban kapja el a kiszemelt áldozatát, vagyis többször marad éhes, mint ahányszor sikerrel jár. A legmagasabb hatékonyságot a szárazföldi ragadozók közül az afrikai vadkutya mutatja fel, 67 és 85% közötti adatokat mértek  a megfigyelők. Persze a vadkutya falkában vadászik, szóval annyira nem fair az összehasonlítás.

A leghalálosabb vadász a természetben azonban a szitakötő (meg is érdemelné, hogy mi is sárkánylégynek hívjuk, mint angol nyelvterületen).

A Harvard biológusainak megfigyelése szerint , ha egy szitakötő 95% eséllyel kapja el a zsákmányát. Vagyis húsz kiszemelt vacsorából csak egy menekül el előle. Szakértők szerint ezt annak köszönhetik, hogy elképesztően fejlett a látásuk, illetve a szárnyaikat mozgató izom- és idegrendszerük, így nagyon gyorsak, nagyon jól manővereznek, és sosem veszítik szem elől a prédát.

(Versenyen kívül indul a kék bálna, ami napi 40 millió krillt, vagyis apró rákot fogyaszt el, tehát ha nagyon akarjuk, mondhatjuk, hogy négymilliárd százalékos hatékonysággal vadászik. De inkább ne akarjuk nagyon.)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok