Index Vakbarát Hírportál

Melyik évben volt a legrosszabb a Földön élni?

2018.11.24. 08:05

Tudósok és történészek egy csapata úgy véli, megtalálta azt az évet, amikor a legsanyarúbb volt az élet a Földön. Nem tegnap volt, és több tényező is közrejátszott. 

A kutatócsoport úgy becsüli, hogy időszámításunk szerint 536-ban volt a legrosszabb a helyzet, és az azt követő időszakban sem nagyon javult, sőt borzalmas évek következtek.

Az egész azzal kezdődött, hogy egy masszív vulkánkitörés miatt a Föld északi féltekét annyira beborította a hamu, hogy a napfény sem jutott át rajta rendesen. A hőmérséklet olyannyira lecsökkent, hogy a tudósok szerint nyáron 1,5-2,5 fokkal csökkent a középhőmérséklet, két évezred óta az volt a leghidegebb évtized. A növénytermesztés ilyen körülmények mellett lehetetlen volt, ezért a rákövetkező években sok helyen az éhínség okozott problémát, és ha ez nem lett volna elég, akkor 542-ben elkezdett terjedni a bubópestis. Ez volt az első nagy pestisjárvány a kontinensen. 

536 volt a kezdete az egyik legrosszabb időszaknak, ha nem az volt a legrosszabb év

– nyilatkozta a tanulmányról Michael McCormick, a Harvard Egyetem professzora. 

A vulkánkitörést és a pestis terjedését Európa-szerte megsínylette a gazdaság is, és ez a következő harminc évben így is maradt – olvasható a tanulmányban.

A kitörés időpontját és helyét egyébként egy svájci gleccserből vett ultraprecíz vizsgálattal sikerült beazonosítani, és az is kiderült, hogy a vulkán az eddigi sejtésekkel ellentétben nem Kaliforniában, hanem Izlandon volt.

A mostani eredményeket alátámasztja, hogy 1990-ben már kimutatták, hogy az 540-es évek nyarai jóval hidegebbek voltak, ezt akkor fák évgyűrűiből vett minták alapján állapították meg. 

Felhasznált források: Sky News, CNN 

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok