Index Vakbarát Hírportál

Mocsár van a világ egyik legnagyobb piramisában

2020.04.19. 07:57

A piramisok általában több ezer éves építészeti remekművek, letűnt korszakoknak állítanak emléket, ám az egyik legmagasabb ilyen szerkezetet nem az egyiptomi sivatagban vagy a mexikói dzsungel mélyén találjuk meg, hanem az Egyesült Államok területén, a Mississippi folyó mellett, és egyáltalán nem ősi. Régészeti kincsek helyett vadászati és halászati eszközöket, egy mocsarat, és több mint száz hálószobát rejtenek a falai.

Mindössze annyi kapcsolata van az amerikai piramisnak az ókori testvéreivel, hogy a Tennessee állambeli Memphisben található, és a szerény 201 éves település az azonos nevű egyiptomi városról kapta a nevét. Éppen a névrokonság adott ötletet vállalkozóknak az 1990-es években, hogy felhúzzák a saját piramisukat, üvegből és vasbetonból.

A gizai nagy piramis 150 méteres magasságához nem értek fel, de a közel száz méteres szerkezet így is a világ tíz legnagyobb piramisa közt van. Hogy éppen hányadik, azt a mérés módszere határozza meg. Bármilyen meglepő, a toplistát a modern épületek uralják, a Wikipedia legalábbis ide sorolja a nem éppen klasszikus piramis alakú észak-koreai Ryugyong Hotelt, a londoni Shardot, a San Francisco-i Transamerica Pyramid felhőkarcolót, és csak ezután következnek a rabszolgák tízezrei által felépített ókori csodák, illetve a Las Vegas-i, egyiptomi tematikájú Luxor kaszinó.    

Kikosarazták

Eredetileg azt tervezték, hogy a piramis lesz a város fő rendezvényközpontja. Egy ideig valóban itt volt a Memphisi Egyetem férfi kosárlabda csapata és a Memphis Grizzlies pályája, ám ezt a szerepet hamarosan átvette az épület mellett felhúzott FedExforum nevű új épület. Elszántan kerestek neki új  funkciót, még az is felmerült, hogy eladnák a Disney-nek, de nagyon nem indult be a biznisz.

A helyiek nagy rajongói lehetnek az Indiana Jones filmeknek, mert szárnyra kapott egy legenda, hogy valamiféle elátkozott kristálykoponyát rejtettek el az épületben, és ezért kerültek bajba.

Ebből persze egy szó sem volt igaz, és végül megmentő is érkezett:

gigantikus bevásárlóközpontot nyitott a piramisban a szabadidős sporteszközöket áruló Bass Pro Shops.

A hatalmas teret jól kihasználták, még egy mesterséges beltéri mocsarat is kialakítottak kikötővel, hogy stílusos környezetben tudják bemutatni az eladásra kínált motorcsónakokat. 

Van még az épületben óceán témájú bowlingpálya, akvárium, és 103 hotelszoba, ahol kitömött szarvasok őrzik a vendégek álmát. A beruházás annyira bejött, hogy a Bass Pro Shops a nyitás második évében már 46,7 millió dolláros forgalmat bonyolított le a piramisban.

(Wikipedia, Business Insider)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok