Index Vakbarát Hírportál

Cukorka miatt börtönbe menni nem is olyan ritkaság

2020.07.27. 14:40

2014 júniusában két férfi sétálgatott New York Brooklyn részén, elmondásuk szerint nem csináltak különösebben semmit, de a rendőrök azt gondolták, hogy egészen biztosan van náluk drog meg esetleg némi fegyver. Átkutatták őket, és a zsebükben kék és piros kristályszerű anyagot találtak. A gyors drogteszt igazolta, hogy a piros és kék dolog metamfetamin, ezért őrizetbe vették a két férfit, aztán a talált anyagot a rendőrség komolyabb vizsgálatnak vetette alá, és beigazolódott az, amit a férfiak végig állítottak:

Azok csak savanyú cukorkák voltak.

Ez a fajta tévedés viszont nem szokatlan és nem egyedi, ellenben kifejezetten drága mulatság a rendőrségnek, ebben az esetben 33 ezer dollár kártérítést kellett fizetniük a két férfinak.

2015-ben egy 64 éves férfi az ismerősét szállította kemoterápiára, majd egy ismerősét vette fel, akit a templomból fuvarozott haza. A rendőrök szerint átlépte a megengedett sebességet, ezért félreállították, majd az utastérben furcsa fehér porra lettek figyelmesek. A drogteszt szerint metamfetamin volt, aztán kiderült, hogy porcukor, valószínűleg fánkról hullott le. Ebben az esetben 37 ezer dollárba került a hiba. Volt olyan is, hogy egy egész drogbandát akartak leleplezni, a rendőrség a házkutatás során lefoglalt anyagot az egyik legnagyobb fogásnak nevezte, aminek az utcai értéke 2 millió dollár, aztán kiderült, hogy az egész csak cukor.

A New York Times cikke szerint évente 1,2 millió embert vádolnak meg azzal, hogy drogot találtak nála, ennek az alapja, egy helyszínen elvégzett, 2 dolláros gyors drogteszt, ami nagyon sokat fejlődött 1973-as bevezetése óta, de mégsem lehet azt mondani, hogy teljesen megbízható. Néhány államban egy olyan verziót használnak, amiben kobalt-tiocianát található, ami kék színű lesz kokain hatására. De a cukor hatására is. Vagy további 80 vegyület hatására, amik között vannak drogok is, de sima, patikában is kapható gyógyszerek. Egy másik népszerű teszthez három fiolát használnak, a rögtönzött laborvizsgálathoz megfelelő sorrendben kell ezek tartalmát összeöntögetni, és megbízható eredményt ad. Már ha nem csúszik hiba a sorrendbe, mert akkor viszont hamisan jelezhet. Sőt, a hőmérséklet is befolyásolhatja a dolgot, és azt mondják a szakértők, hogy olyan is előfordul, hogy a rossz világítás miatt nem látja jól a rendőr a színeket.

Konkrét esetszámokat Floridából tudunk mondani, ott 21 százalék az aránya azoknak az eseteknek, mikor tévedésből azt jelzi a teszt, hogy metamfetaminnal van dolga, és a vizsgálatok feléről derül ki, hogy az illegális drogként azonosított drog valójában nem is az, a teszteknél is egyértelműen jelzik, hogy az eredményük csak iránymutató.

És hogy mit mondanak erre a laborosok? Hogy ez előfordul, csak az Egyesült Államokban minden évben százezer esetben. 

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok