Index Vakbarát Hírportál

Tudta Ön, hogy ki találta fel a villanykörtét?

2020.09.26. 12:55
Több helyes válasz van, egyik sem Thomas Edison.

A villanykörte fejlesztések és szabadalmak egész sora után került Edisonhoz. A történet 1802-ben kezdődik Humphry Davy ívfény lámpájával. Davy egyébként egy csomó kémiai elem – egyebek között nátrium, kálium, kalcium, magnézium, klór – és a nevetőgáz felfedezője. Davy volt az első, aki elektromosság segítségével állított elő fényt, amihez Alessandro Volta 1799-ben közzé tett galvánelemét használta. 

1841-ben Frederick de Moleyns szabadalmaztatta az első villanykörtét, amelyben vákuumban platinaszálak izzottak. A vákuum előállításával ekkor még technikai problémák voltak és az első villanykörték rendszerint rövid használat után befeketedtek. 

1874-ben Henry Woodward és Matthew Evans szabadalmaztatott szénszálas izzólámpát, de a kereskedelmi siker elmaradt. Albon Man és William Sawyer 1878-ban elsőként alapítottak céget izzólámpa gyártásra Electro-Dynamic Company néven, pár hónappal azelőtt, hogy Edison is elkezdte bemutatóit. Man és Sawyer izzója konstrukciós hiba miatt nagyon törékeny volt. Az Electro-Dynamic company 1880-ban megszűnt. 

Ekkor még komoly akadályok voltak az izzók elterjedése előtt. Ezek részben a még nem létező elektromos infrastruktúrából, a vákuumos üveggömb tömeggyártásának technikai nehézségéből, illetve az izzószálak kiforratlanságából fakadt.

Az első sikeres izzólámpát a Joseph Swan szabadalmaztatta 1879-ben, miután maga tökéletesítette a vákuumpumpát. Swan izzója tovább bírta feketedés nélkül – már csak annyi hibája volt, hogy alacsony ellenállású, vastag izzószála nagyon nagy elektromos teljesítményt igényelt. Edison végül ezen javított vékony, nagy ellenállású bambuszból készített szénszál alkalmazásával.

Edison ezt követően körbeturnézta a korabeli nyilvánosságot, mint az izzólámpa feltalálója. Ez végül konfliktushoz vezetett: kölcsönösen beperelték egymást Swannel. A pert Swan nyerte. Edison ekkor közös céget alapított Swannel Edison & Swan Electric Light Company, röviden Ediswan néven. Edison évekkel később végül kivásárolta a Swant a cégből, így sikeresen küzdötte magát az izzólámpa feltalálójává.

Használjuk a találmányát, egyre korábban sötétedik!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok