
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4: Most együtt csak kedvezményesen 12 616 forintért!
Megveszem most!„Aztán kellenek még bele fűszerek, só, és bors”, hangzik az unásig ismert receptfordulat. Ebből a só jóval több mint fűszer, nem tudnánk élni nélküle, nátrium és klórionok nélkül hamar leállna az anyagcserénk. Nem véletlen, hogy már a történelem előtti időkben fizetőeszköz volt, később birodalmakat emelt fel. Például Velencét.
A Római Birodalom bukása idején a beözönlő barbárok elől a szigetekre menekülő római polgárok sólepárlással alapozták meg Velence hatalmát. Egészen az ipari forradalomig értékes maradt (innen ered a salary, fizetés szó is), amikor gépekkel már olcsón tudták bányászni, szállítani, és filléres termékké vált.
I. Alarik nyugati gót király hadisarcként nemcsak aranyat és ezüstöt, hanem borsot is kért, amikor 408-ban megostromolta Rómát. Értéke később, a középkorban elérte az aranyét, a földesurak gyakran borsban kérték a bérleti díjat.
De miért is? Lehet kedvelni az ízét, vagy utálni, mint Róma ünnepelt írója, Plinius tette,
ám vígan élhetünk nélküle.
Nem tudni kereskedői marketingfogás volt-e vagy valós tapasztalat, de a borsnak régóta vágyfokozó hatást tulajdonítottak. Ma már tudjuk, hogy egy piperin nevű összetevője ingerli a nyálkahártyát, és – mint a csili vagy a hegyes csípős paprika kapszaicinje – serkenti a vérkeringést és a szexuális hormonokat.
A szarvasgombának azonban már a neve (a latin Fungus cervinus tükörfordítása) is erre utal.
A legenda szerint a párzó gímszarvasok szeptemberben-októberben ettől a föld alatti ritka gombafajtól kapnak erőre. A hímek feltúrják az erdő talaját, s ha rátalálnak, valósággal megőrülnek a vágytól. Az embereket pedig már az ókorban megihlette ez a bukolikus esemény, és máig tartó erotikus misztikummal vették körül a krumpli formájú barna gumókat. Mivel ritkák és nem egyszerű rájuk találni, áruk mindig is „borsos” volt.
Egy olasz közmondás veszélyes eledelnek tartotta, és óva intett tőlük: „Aki erkölcsös és erényes életet szeretne élni, az ne kóstolja meg a szarvasgombát.”
Vágykeltő hatása egyértelműen nem bizonyított. Giacomo Casanova azonban határozottan kiállt mellette. Emlékirataiban részletesen leírja, hogy szerelmi kalandjaira gyakran szarvasgombás raguval melegített. Róla nevezték el a híres Casanova-mártást is, ami nem kevesebb mint 30 gramm szarvasgomba felhasználásával készül.
Mária Terézia királynő csirkeételekhez használta, Ferenc József osztrák császár és magyar király kedvenc levese pedig a szarvasgombás csicsókaleves volt. Gioachino Rossinit, az ínyenc nagyvilági olasz zeneszerzőt a különlegesen komplex zamatvilág ejtette katarzisba, szerinte egyértelműen ez a „gombák Mozartja”.
A misztikus ködöt sajnos nem oszlatja el a szarvasgombászok védőszentje, Remete Szent Antal sem, aki aszkéta éveiben egy sziklasírban húzta meg magát a líbiai sivatagban, majd később egy omladozó kastély romjai közé költözött. A legenda úgy tartja, hogy egy barátja hordta neki a túléléshez nélkülözhetetlen szűkös eledelt, a szarvasgomba sivatagi változatát, a terféziát. Hogy a delejességet vagy az ízorgiát méltatta jobban a derék remete, arról nem szólnak a krónikák.
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4: Most együtt csak kedvezményesen 12 616 forintért!
Megveszem most!