Index Vakbarát Hírportál

Római kori leletek miatt átalakul Szófia

2010. június 22., kedd 09:29

Átalakítják Szófia központját, hogy bemutathassák az ott feltárt római kori maradványokat, miközben a nagyszabású ásatások folytatódnak - jelentették be a bolgár hatóságok.

Az egykori római kori város, Ulpia Serdica két fő útjának, a Decomanusnak és a Cargónak kereszteződését tárják fel a 2012-ig tartó ásatásokon. A terület feltárása évekkel ezelőtt kezdődött, és mostanáig egy kétezer éves római kori palota, fürdők, temetkezési helyek és egy XIII. századból származó, de még a XIX. században is használt templom romjai kerültek felszínre. A régészek szerint a lelőhely jóval kiterjedtebb lehet, és legalább két római kori palota maradványait rejtheti még a föld mélye.

A terület sorsa évek óta vita tárgya, mert az ásatások miatt többször is módosítani kellett a szófiai metróhálózat bővítésének tervét, mivel az egyik metróállomást éppen ez alatt építették volna meg. A hatóságok a leletek megőrzése mellett döntöttek abban a reményben, hogy a kulturális örökség részeként a város új turistacsalogató látványosságai lesznek. "A metró 15 méterrel a régészeti lelőhely alatt fog járni, amely egyáltalán nem fog megrongálódni, viszont látható lesz erről a metróállomásról" – hangsúlyozta Petar Dikov, Szófia főépítésze.

"Tökéletesen megőrzött föld alatti múzeum lesz 1,9 hektáron" – mondta Todor Csobanov kulturális miniszterhelyettes a sajtó képviselőinek tartott szemleúton. Ezzel a projekttel Szófia versenytársa lehet olyan városoknak, mint Róma, amelyek a kulturális örökség jelképei.

A lelőhely egybeesik a város jelenlegi központi terével, ahol többek között kormányépületek és az elnöki palota található. A leletek egy részét aluljárón lehet majd megközelíteni, a többi bejárható területen lesz – közölte Jordanka Fandakova szófiai polgármester.

A Szófia központjának teljes átalakításával együttjáró ásatások összköltségét 10 millió euróra (csaknem 3 milliárd forintra) becsülik. A főépítész hozzátette, hogy az Európai Unió anyagi támogatásával "ezt az óriási területet kiállítási és performansz-központnak lehet majd használni, amely mostanáig nem igazán volt Szófiában".

A mostani bolgár főváros helyén álló trák települést az időszámításunk előtti I. században hódították meg a rómaiak és nevezték át Ulpia Serdicának. Egy római kori erődítmény egy része és egy IV. századi templom már évtizedek óta látható egy föld alatti átjáróban, amely az elnöki hivatalt köti össze a kormányszékházzal Szófiában.

Rovatok