Index Vakbarát Hírportál

Egy teljes római kori falut tártak fel Londonban

2010. november 17., szerda 15:51

Egy teljes római kori falu került napvilágra London nyugati részén, a Temze közelében szállodaépítéshez kapcsolódó leletmentő régészeti feltárások során.

A települést kétezer éve alapították egy út mentén, amely Londiniumból kiindulva nyugatra, a mai Silchester mellett épült Calleva Atrebatum erődített város felé vezetett. A falu minden bizonnyal szállást biztosított az oppidum felé utazóknak.

A római kori falu azért maradhatott meg ilyen épségben, mert a Syon Park alatt található. Ott volt a Northumberland hercegi család londoni otthona négy évszázadon át, és a házhoz hatalmas park is tartozott. A Londinium köré épült falvak többsége megsemmisült a későbbi építkezések során.

A mezőgazdasági település mindössze néhány száz méterre van attól a helytől, ahol egyes feltételezések szerint Julius Caesar Kr.e. 54-ben átkelt a Temzén, hogy legyőzze Cassivellaunus törzsfőnököt és szövetségeseit.

A korabeli házak mellett a helyszínen leletek ezreit tárták fel a Londoni Múzeum archeológusai. Az ásatások során 11,5 ezer darab római kori cseréptöredék, 100 pénzérme, kézi malom, tőr, ékszerek sokasága került napvilágra. A régészek feltártak fura temetkezéseket is: az árkokban nyugvó személyeket a szakemberek szerint jóval a rómaiak érkezése előtt helyezték örök nyugovóra.

Rovatok