Index Vakbarát Hírportál

Kétezer éves gyilkosságot derítettek fel

2011. október 10., hétfő 10:26

Hármas gyilkosságra derült fény egy olaszországi ásatáson; a kétezer éves bűntényben megindult a rendőrségi nyomozás.

Egy autókereskedés alapjait ásták Modenában, amikor három ókori csontváz került elő. A régészek szerint az áldozatok a Krisztus előtti első és a Krisztus utáni első század közötti időszakban vesztették életüket. Három, 16-30 év közötti férfi maradványáról van szó, akik erőszakos halált haltak.

Az ásatást vezető Donato Labate régész hangsúlyozta, hogy rendkívüli leletekről van szó, mivel az áldozatok egyes testrészei hiányoznak. Az egyik férfinak mindkét lábát levágták, a csontokon jól látszik, hogy éles szerszámmal hajtották végre a csonkítást. Egyelőre nincs magyarázat arra, miért vágták le a testrészeket.

Olaszországban még sohasem került elő ilyen csontváz, a rómaiak ugyanis a halottakat elégették. A halálra ítélt bűnözőknek az ókori Itáliában a fejét vágták le és tették ki közszemlére. Ebben az esetben is büntetést vagy kivégzést lehet feltételezni, mivel a három férfi egyike hátrakötött kézzel halt meg.

Akármi is történt, a hatóságokat a gyilkosság elévülése nem tántorította el attól, hogy vizsgálatot indítsanak. Az ügyben Parma csendőrségének helyszínelő csoportja nyomoz. Máris arra a következtetésre jutottak, hogy nem kizárható, a három ókori áldozat klánok közötti leszámolásban vesztette életét.

Rovatok