Index Vakbarát Hírportál

3 milliárd dolláros lelet egy hajóroncsban?

2012. február 2., csütörtök 14:11

Minden idők egyik legértékesebb elsüllyedt hajórakományát fedezte fel egy tengerfenéken fekvő roncsban egy amerikai kincsvadász, ha igaz, amit állít: szerinte több mint 3 milliárd dollárt érő platinarudak hevernek a hajó rakterében.

Greg Brooks azt állítja, hogy a massachusettsi Tőkehal-foktól 80 kilométerre keletre hever a roncs 213 méteres mélységben. A brit kereskedelmi hajót Port Nicholsonnak hívták, és 71 tonna platinát szállított, amikor 1942-ben elsüllyesztette egy német búvárhajó. Brooksnak víz alatti kamerával sikerült azonosítania a hajót annak törzsszáma alapján. A kincsvadász reméli, hogy már februárban, de legkésőbb márciusban meg tudja kezdeni a nemesfém kiemelését távirányítású búvárjárművel.

Brooks azt is állítja, hogy a platinán kívül aranyrudak és gyémánt is volt a hajón, mindezzel a Szovjetunió fizetett volna az Egyesült Államoknak katonai eszközökért. A hajó utolsó útján New Yorkba tartott – mondta, hozzátéve, hogy ő már 2008-ban rábukkant a roncsra, ám a kiemelés előtt biztosítani akarta a megfelelő jogokat. Brit részről azt mondják, hogy még nyomoznak a hajó rakománya után, első eredményeik szerint főként gépeket és hadfelszerelést szállított a hajó.

Az Egyesült Államok kormánya még nem folyt bele az ügybe, és Brooks szerint nem is fog, mert a szovjetek végül rendezték számlájukat. A dolgot nehezítheti a bonyolult tengerjog, és több ország is igényt tarthat a kincsre. A felszínre hozók általában 10 százalékot kapnak, ami jelen esetben 300 millió dollár lenne.

Rovatok