Index Vakbarát Hírportál

Törökkori földvár maradványait találták Tihanyban

2012. június 17., vasárnap 18:41

A jövő hét elejére befejeződik Tihanyban a Pisky sétány régészeti feltárása; a Tihanyi Legenda Projekt keretében a régészek a tervezettnél nagyobb területen, egy 70 méter hosszú és 3 méter széles sávban kutatták a sétányt.

A feltárt sírhelyek a barokk kori falu temetőjéhez tartoztak, ahová a XVIII. század elejétől temetkeztek. A sírokban sok gyermek- és csecsemőmaradványt is találtak; a csontvázak mellett néhol a koporsó deszkái is megmaradtak, de – a régészek szerint – gyakori lehetett, hogy az elhunytat csak egy textildarabba burkolva temették el.

Találtak néhány használati tárgyat is, így például egy hajtűt, különböző ruhadarabok részeit, köztük egy gyermekmellény franciakapcsait. Az itt talált csontvázakat a múzeumba szállítják. Ásatás közben a régészek rábukkantak a törökkori földvár sáncaira, a vessző és föld alkotta szerkezet darabjaira is; a mostani leletek értékes adalékkal szolgálnak Tihany történelméhez, hiszen a falu XVIII. századi történelméről viszonylag keveset tudunk.

A leletek elszállítását és biztonságba helyezését követően folytatódhat a Pisky sétányon a felújítási munka. Jelenleg a sétány elején és végén dolgoznak, mivel a régészeti feltárás a középső területen folyik. A közművezetékek elhelyezése és a bástyák kialakítása már megtörtént; a Garay utcai torkolatban tihanyi kővel burkolják a támfalat. A turistaszezonban a Halász utcáig lehet majd a sétányon közlekedni - ismertette az önkormányzat.

A Batthyány utca felső, Apátság felőli részét jelenleg burkolják, így néhány napon belül akadálytalanul járható lesz, és ezzel véget ér az a sok kényelmetlenség, amelyet az út felbontása, a közművezetékek földbe helyezése okozott tavasszal és kora nyáron a helyi vállalkozóknak és a Tihanyba látogató vendégeknek - ígérte az önkormányzat. A Tihanyi Legenda Projekt munkálatainak egy része a turistaszezonban szünetel, hogy az építkezések ne zavarják a községbe látogató vendégeket, az útfelújításokat ősszel folytatják.

Rovatok