Index Vakbarát Hírportál

Újabb maja világvégejóslatot találtak

2012. június 29., péntek 19:00

A guatemalai Universidad del Valle egyetem archelológusai az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb maja kori leletére bukkantak egy ásatáson La Corona térségében. Ez az ásatási helyszín már alaposan fel lett derítve az utóbbi években, és többször kifosztották sírrablók is, így különösen meglepő, hogy egy ilyen fontos leletet csak most fedeztek fel. Ennek oka az lehetett, hogy az elmosódott vésésekkel teli téglák és kőtáblák nem tűntek elég értékesnek a sírrablók számára ahhoz, hogy a műkincsek feketepiacán értékesítsék azokat. Most azonban kiderült, hogy az 1300 éves vésetek az egyik legjelentősebb írásos emléket rejtik a maja birodalom korából, egy lépcsőt, amibe La Coirona 200 éves történelmének históriája van felvésve. A régészek elsősorban a szöveg korabeli politikai viszonyokat leíró részeit tartják fontosnak, de a korabeli krónikás egy elejtett megjegyzésben utal a hírhedt maja világvégejóslatra, és annak dátumára, 2012. december 21-re is.

Bár a jóslat a kilencvenes évek óta roppant népszerű az összeesküvéselmélet-hívők köreiben, ez a mostani mindössze a második olyan írásos emlék a maják korából, ami valóban az idők végezeteként említi a dátumot. A legenda alapja sokkal inkább az, hogy a fennmaradt maja naptárak általában egyszerűen nem folytatódnak ettől a naptól (nem mind, találtak már olyat is, ami tovább számol). Sokak szerint erre az az egyetlen ésszerű indok, hogy azért hagyták abba pont ennél a napnál a naptárat, mert akkor jön el az idők vége. A maja kort kutató történészek szerint a magyarázat valójában az, hogy ekkor zárul le a maják által használt időmérési rendszer éppen aktuálisan zajló legnagyobb periódusa, a 144 ezer napos baktun, abból is a 12. a maja időszámítás kezdete óta.

A mostani lelet az a teóriát erősíti meg, hogy maguk a maják sem voltak egészen biztosak abban, hogy 2012. decemberében a mai fogalmaink szerint leginkább az ezredfordulóra hasonlító kerek dátum jön-e majd el, vagy vége lesz a világnak. A lépcsőfokokba vésett szövegben a világvége akkor kerül elő, amikor a város története 696-ban a kor egyik legbefolyásosabb maja uralkodója, Yuknoom Yich'aak K'ahk látogatásához ér. Ő a maja birodalom második legjelentősebb városállamának, Calakmulnak volt a királya, és La Coronába egy évvel azután érkezett, hogy a hadserege megsemmisítő vereséget szenvedett az ősi rivális Tikal városának katonáitól. A király egykori szövetségeseit járta végig segítségért, így jutott el La Coronába is, ahol arról beszélt, hogy a  bukása ugyanolyan elkerülhetetlen és sorsszerű volt, ahogyan 2012 december 21-én a világnak is vége lesz. A régészek szerint az uralkodó egyszerűen jó politikus módjára mellébeszélt, és a naptárforduló világvége-értelmezésével az elvesztett csatára próbált indokot találni, mondván, arról nem ő tehet, hanem egyszerűen egy nagyobb, eleve elrendeltetett kozmikus terv része volt.

Rovatok