Index Vakbarát Hírportál

Hat hajóroncsot találtak az Égei-tengeren

2012. július 30., hétfő 16:39 | aznap frissítve

Hat ókori hajóroncsot fedeztek fel görög búvárrégészek az Égei-tengerben: négyet Makrosziosz-szigetnél, kettőt pedig az Éviai-öbölben. A görög régészeti hatóság közleménye szerint a szigetnél elsüllyedt hajók az időszámításunk előtti második, illetve az időszámításunk szerinti IV. század között kerülhettek a tenger fenekére.

A hajók rakománya amforákból állt, amelyekben különböző élelmiszereket szállítottak Észak-Afrikából, Szicíliából és Rodoszról. Az Éviai-öbölben feltárt hajóroncsok egyike az időszámításunk utáni I-II. században építőanyagot szállított, míg a másik a hellenisztikus időkből származik. Az öbölben eddig tizennyolc hajóroncsot fedeztek fel a régészek, akik a leletgazdagság alapján arra következtetnek, hogy az ókorban egy fontos kereskedelmi útvonal húzódott itt.

A mostanihoz hasonló felfedezés ritka ugyan, de nem elképzelhetetlen. Ahhoz, hogy a hajó és a rakomány több évezred után is viszonylag épségben maradjon, arra van szükség, hogy a roncsok minél mélyebben feküdjenek a tengerszint alatt. A két éve felfedezett, időszámításunk előtti I. és az időszámításunk szerinti V-VII. század közötti időszakból származó, 18 méter hosszúságot elérő hajóroncsokat 165 méteres mélységben találták, és ez óvta meg a roncsok rakományát.

Rovatok