Index Vakbarát Hírportál

Emberi maradványok III. Richárd sírjában

2012. szeptember 12., szerda 14:57

Emberi csontokat találtak annak a középkori templomnak a romjai között, ahol III. Richárd angol király maradványai lehetnek. Az archeológusok egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a csontok az egykori uralkodóhoz tartoznak-e. A munkálatokat vezető Richard Taylor, a Leicester Egyetem professzora úgy véli, ha bebizonyosodnak a feltételezések, az drámai fordulatot jelenthet az uralkodó maradványaiért indított kutatásokban.

Az archeológusok augusztus 25-én kezdték meg a feltárási munkálatokat a leicesteri önkormányzat parkolóban, ahol egy középkori ferences kolostor, a Greyfriars maradványaira bukkantak. Bár a király sírjának otthont adó templom eredeti helyét nem tudták meghatározni, a történelmi feljegyzések szerint a csatában elesett III. Richárdot itt helyezték örök nyugalomra 1485-ben. A kutatók egyelőre annyit tudnak, hogy felfedeztek egy középkori templomot, valamint egy, a XVII. századi parkot, ami valószínűleg az egykori uralkodónak állított emléket.

A feltárt relikviák között egy középkori ablak maradványát, ólomüveget, egy középkori ezüstpénzt, valamint olyan útburkoló köveket találtak, amelyeket Robert Herrick, az egykori leicesteri polgármester fektetett le. A Richárd király sírjára épülő kastélyt Herrick építtette, több mint száz évvel az uralkodó halála után.

Shakespeare miatt maradt híres

III. Richárd mindössze két évig uralkodott, mielőtt elesett volna a Rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában. Ennek ellenére halála után is fennmaradt a hírneve, ami valószínűleg William Shakespeare róla írt drámájának köszönhető. Richárd halála óta számos pletyka látott napvilágot arról, hogy hol lehet az uralkodó valódi nyughelye; egyesek szerint a Soar folyóba dobták a csontjait, a koporsóját pedig lovak etetővályújaként használták. Ezeket a feltételezéseket Philippa Langley, a III. Richárd Társaság tagja, aki maga is részt vesz a feltárási munkálatokban, határozottan elutasította.

Az archeológusok már feltárták a templom alapjait az önkormányzati parkoló alatt, ami a feljegyzések szerint III. Richárd sírjának közelében volt. Ha a DNS elemzéssel megállapítható, hogy valóban a király maradványaira bukkantak, a csontokat a leicesteri katedrálisban fogják elhelyezni.

Rovatok