Index Vakbarát Hírportál

Honfoglaló harcos sírját tárták fel

2012. december 7., péntek 11:12

Szokatlanul jó állapotban megmaradt, a honfoglalás korából származó leleteket találtak Tarpa határában, egy harcos sírgödrében. A férfi mellé temették a megnyúzott lovát is. A leleteket a nyíregyházi Jósa András múzeumban fogják bemutatni, a kiállítás február 15-ig lesz megtekinthető.

A Sírásók blog beszámolt róla, hogy a legmodernebb technológiák alkalmazásával dokumentálták annak a honfoglalás kori harcosnak a tárgyait, amelyeket a napokban mutatnak be Nyíregyházán, a Jósa András Múzeum új kiállításán.

A temetkezés nyomaira a kutatócsoport idén júliusban bukkant rá Tarpa határában. Az előkelő férfit arccal kelet felé tették a sírba. A lábaihoz rakták a megnyúzott lova bőrét, az állat koponyájával és lábcsontjaival együtt. A régészek két kengyelt, a ló zabláját, valamint a nyereg felerősítésére szolgáló hevedercsatot is megtalálták a sírban. A holttest bal oldalán egy nyíltegez maradványait bontották ki, amelyben több nyílhegy is volt.

A holttest jobb kézfejénél egy bizánci típusú, ezüstből készült, filigránnal és granulációval díszített gyűrűt találtak. A későbbi bontások során egy hasonló gyűrűre bukkantak a bal kézfejnél is. A holttest ruházatát négyszögletes aranyozott ezüst kaftánveretek díszítették; az öv veretei ugyanilyen anyagból készültek. A férfi bőrből készült öve szokatlanul jó állapotban maradt meg, de a mellkasi részen is sok szervesanyag-maradvány őrződött meg a föld alatt.

A különleges leletek helyzetét háromdimenziós képalkotó eljárásokkal dokumentálta a debreceni SziMe3D Kft. Ez a módszer lehetőséget biztosít a különösen sérülékeny szervesanyag-maradványok és a fémveretek helyzetének nagyon aprólékos rögzítésére, amely többek között minden korábbi módszernél pontosabb viselet rekonstrukciók megalkotást teszik majd lehetővé. A beszkennelt 3D állományokról elkészült egy interaktív oktatóanyag is, amelyen az érdeklődők megnézhetik a leletegyüttes különböző, eredeti helyzetben felszedett részeit, valamint az egyes tárgyakról készült, 3D-ben körbeforgatható modelleket is.

A temetkezés az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb honfoglalás kori leletegyüttese Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről. A tárgyak az Üzenet című, az elmúlt évek legszebb leleteit bemutató kiállításon láthatóak a Jósa András Múzeumban 2013. február 15-ig.

Rovatok