Index Vakbarát Hírportál

Kétmillió éve tanultunk meg dobni

2013. június 27., csütörtök 13:38

A korai emberek nagyjából kétmillió évvel ezelőtt tanulhattak meg tárgyakat dobni. A Nature-ben megjelent kutatás szerint a képesség megjelenése a Homo erectusban megjelenő anatómiai változások eredménye.

A dobás képessége nagyon fontos volt az emberiség történetében, a korai vadászoknak ez segített meghódítani a világot. A dobás képessége az emberhez köthető, sokkal gyorsabban tudunk eldobni tárgyakat, mint a legközelebbi emberszabásúak, például a csimpánzok. Utóbbiak csak 32 kilométer/órás sebességgel tudnak eldobni tárgyakat, míg a sportolóknál nem ritka a 145 kilométer/órás sebesség.

Ahhoz, hogy a kutatók megállapítsák az evolúciós folyamatot, előbb meg kellett érteniük a dobás biomechanikáját. Baseball-játékosok mozgássorozatát rögzítették és azt figyelték meg, hogy a váll csúzliként viselkedik, amikor a kar hátrafordul. A vállat körülvevő inak és szalagok kinyúlnak, és az így keletkező energia hajtja a dobást. A kutatók szerint ennek az energiának az elengedése az emberi test leggyorsabb mozdulata.

Neil Roach, a George Washington Egyetem kutatója a korai előemberek anatómiai változása tette lehetővé kétmillió évvel ezelőtt, hogy az emberek dobni, ezáltal vadászni tudjanak. A vadászat sikere tette lehetővé, hogy húsevőkké váljanak, kalóriadósabb húsokat és zsírokat egyenek, hatékonyan javítsák étrendjüket.

A kutatást azokban az időkben kezdték, amikor az emberek egy része vadászott, más részük még csak gyűjtögetett. Egyelőre csak feltételezések vannak erről az időszakról, további kutatásokra van szükség, de valószínűleg a képesség kifejlesztése után tudott az ember olyan területekre vándorolni, amelynek vegetációja egyébként nem tudta volna eltartani a gyűjtögető törzseket.

A kutatócsoport másik tagja, Daniel Lieberman, a Harvard Egyetemről elképesztőnek nevezte, hogy ez a tulajdonság nem egy véletlenül kifejlődött képesség, hanem a szervezett adaptálódott a funkcióhoz. Az embereknek nem volt természetes fegyvere az őt körülvevő ragadozókkal szemben, eszközöket kellett használnia. A Homo erectus fejlődésével fejlődött ki a dobás képessége, ez azt valószínűsíti, hogy ez szelekciós tényező is lehetett.

Rovatok