Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes koponyát találtak Ausztráliában

2013. július 1., hétfő 13:11

2011-ben egy koponyát találtak az ausztráliai Új-Dél-Wales északi részén. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, mert azt hitték, gyilkosság történt, de kiderült, hogy a koponya egy több évszázada halott fehér emberé volt. A vizsgálat szerint az illető 1650 körül született, ami megcáfolhatja azt a történelmi tényt, hogy James Cook lehetett az első fehér ember Ausztráliában, ő ugyanis 1770-ben érte el a kontinenst.

John Williamson őrmester szerint a DNS-vizsgálat azt igazolja, hogy a koponya egy férfié lehetett. Az antropológusok nem tudják pontosan, hogy hány éves lehetett az illető, csak sejtik, hogy 28 és 65 év körüli lehetett a halála idején.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem szakértője, Stewart Fallon elmondta, hogy amikor elvégezte a radiokarbonos kormeghatározást és kinyert némi kollagént a maradványból, igencsak meglepődött, amikor rájött, hogy milyen régi lelettel van dolga. Nyolcvan százalékos valószínűséggel állítható, hogy az illető az 1650-es években született, és 1660-1700 körül halt meg; húsz százalék az esélye, hogy a Manning folyó közelében talált maradvány 1780-1790-ből származik.

Adam Ford archeológus a Telegraphnak elmondta, hogy egyelőre nem érdemes újraírni az ausztráliai történelmet. Az a tény, hogy a koponyán kívül semmilyen testmaradványt nem találtak, arra is utalhat, hogy a koponya egy gyűjtőé lehetett, márpedig a koponyák igen népszerűek voltak a XIX. századi gyűjtők körében.

Rovatok