Index Vakbarát Hírportál

Magántőkével mentenék meg Pompejit

2013. július 2., kedd 10:57

Az olasz kulturális tárca a magántőke bevonásával mentené meg Pompejit. A tárca azután döntött így, hogy az UNESCO kilátásba helyezte, hogy a dél-olaszországi régészeti helyszíntől visszaveszi a védett világörökség címét. Massimo Bray olasz kulturális miniszter hétfőn azt ígérte, hogy lépéseket tesz a kialakult helyzet megoldására.

Az 1997-ben a világörökség részévé nyilvánított ókori romváros ásatásain dolgozó régészek, restaurátorok és őrök napok óta sztrájkolnak, és a lejárt szerződésük megújítását követelik. A régészeti terület kapuinál a turisták tiltakoznak Pompejinek a sztrájk miatti lezárása ellen. A feszült helyzetben érkezett az UNESCO bejelentése. A szervezet december 31-ig adott időt Olaszországnak arra, hogy megőrizzék a világ egyik páratlan kincsét. Az UNESCO által védett 981 műemlékből 49 Olaszországban van.

Bray a sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy az Európai Uniótól Pompeji helyreállítására és karbantartására az idén kapott 105 millió euróból eddig csak két restaurálási munkát indítottak el a 2015-ig tervezett összesen harminckilencből. Az olasz kulturális miniszter szerint hosszú távon a szponzorok segíthetnek Pompejin. Bray elmondta, hogy Paolo Salini vállalkozó húszmillió eurót ajánlott fel, ahogyan Diego Della Valle cipőgyáros is tette a római Colosseum esetében.

A múzeumok és ásatások dolgozói egész Itáliában sztrájkolnak. Bray elmondta, hogy számuk kétezerrel kevesebb a szükségesnél. Utánpótlásra nincs lehetőség, mivel az olasz múzeumokra szánt költségvetési támogatás az utóbbi öt évben 58 százalékkal csökkent.

Rovatok