Index Vakbarát Hírportál

Homo sapiens volt a hobbit

2013. július 14., vasárnap 19:38

Amióta 2003-ban felfedezték a Homo floresiensis maradványait, kutatók azon vitatkoznak, honnan származnak az apró méretű ősemberek. Egyes elméletek szerint a Homo ágnak egy oldalhajtása, és a Homo erectusból, vagy egy még korábbi fajból, a Homo habilisból származik.

Más kutatók azonban azt gondolták, hogy 18 ezer évvel korábban már nem élhettek olyan ősemberek, akik nem Homo sapiensek, így azt gondolták, hogy a Homo floresiensis valójában modern ember volt némi rendellenességgel. Több kutató szerint úgynevezett mikrokefáliában szenvedett.

A legújabb kutatások ezt az elméletet támasztják alá, a koponyán végzett 3D vizsgálatok alapján több egyetem összefogásában készült tanulmány azt állítja, hogy a Homo floresiensis valójában Homo sapiens.

A koponyát a modern ember koponyájával vetették össze, egészséges és rendellenességgel rendelkező koponyákat is összehasonlítottak, hogy mindkét elméletnek adjanak esélyt. Ez volt a legösszetettebb vizsgálat a Homo floresiensis maradványaival kapcsolatban.

Kiderült, hogy a Homo floresiensis koponyája inkább az egészséges modern ember koponyájára hasonlít. Emiatt a kutatók elvetették azt az elméletet, hogy rendellenességgel bíró modern ember volt a hobbitként is emlegetett ősember. A kutatás következő lépése annak megválaszolása, hogy ha Homo Sapiens volt a Homo floresiensis, miért volt olyan alacsony növésű.

Rovatok