Index Vakbarát Hírportál

Vámpírtemetőt tárnak fel Lengyelországban

2013. július 15., hétfő 16:50

Négy lefejezett test maradványait fedezték fel régészek a dél-lengyelországi Gliwice közelében lévő ásatási helyszínen. Mindegyik csontváz hiánytalanul megvolt, de a koponyát valamiért a halottak lábai között helyezték el.

A kísérteties leletek egyesek szerint vámpírok, illetve annak idején vámpírnak hitt emberek maradványai: a szláv területeken a kereszténység megjelenését követően szokás volt lefejezve eltemetni, akit vámpírnak gyanítottak. A fejüket azért helyezték a lábaik közé, hogy megakadályozzák a csontvázak feléledését. Az első feltételezések szerint valamikor a 16. században temették el a négy holttestet.

A római katolikus Lengyelországban sokan hisznek a vámpírokban és az ördögűzésben, állítja a Huffington Post. Az AFP hírügynökség szerint 2011-ben egyhetes ördögűző konferenciát tartottak az országban, amin a vámpírizmus mellett téma volt a skizofrénia és más mentális betegségek is.

Legutóbb Bulgária területén találtak vámpírgyanús sírokat Szozopol közelében, ahol egy sírban vasrúdakkal átszúrt szívű halott maradványaira bukkantak.

Rovatok