Index Vakbarát Hírportál

A neandervölgyiek fejlettebbek voltak mint hittük

2013. augusztus 13., kedd 14:57

A neandervölgyi ember előbb készített célszerszámot, mint a Homo Sapiens, állítja egy új tanulmány, amelyhez Délnyugat-Franciaországban gyűjtöttek adatokat. Ez a felfedezés újabb ellenérv abban az elméletben, hogy a modern ember őse hozta el a fejlett technológiát Európába.

Kiderült, hogy a neandervölgyi ember már jóval korábban elkezdett olyan eszközöket készíteni, amit az egyes feladatok megkívántak. A kutatók négy különböző eszközt vizsgáltak, amit két neadnervölgyiek által lakott lelőhelyen találtak. Az említett eszközöket ötvenezer évvel ezelőtt készítették.

Azért biztosak benne, hogy nem a modern ember készítette az eszközöket, mert legalább ötezer évvel korábban készültek, mint a Homo Sapiens megjelent volna a környéken. A csontból készült eszközt arra használták, hogy puhábbá tegyék az állati szőrmét.

Az egyik lelőhelyen 51 ezer évesek voltak az eszközök, a másikon nagyjából 41-48 ezer évesek. Mivel még a modern ember megjelenése előtt készítették az eszközöket, biztosan nem a neandervölgyiek másolták le ezeket. Valószínűleg szarvasok bordáiból készítették. A legnagyobb nyolc centiméter hosszú és mikroszkóp alatt a használat nyomait fedezték fel rajta, vagyis tele van karcolásokkal.

A kutatók több elméletet is felállítottak az eszközök jelenlétére. A tárgyi bizonyítékok arra utalnak, hogy a modern ember 43 ezer évvel ezelőtt érkezett Európába. Persze elképzelhető, hogy már korábban itt voltak és a neandervölgyi tényleg a Homo Sappienstől tanult meg eszközöket készíteni. Az sem elképzelhetetlen, hogy a neandervölgyi ember tanította meg a modern embert eszközt készíteni, legalábbis ezt az eszközt.

Rovatok