Index Vakbarát Hírportál

Ősidők óta vonzódunk a szerszámokhoz

2013. október 29., kedd 08:57

Brit régészek olyan egymillió éves leletekre bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy az előemberek az eddig véltnél jóval korábban készíthettek maguknak bonyolultabb használati eszközöket. John Gowlett, az ásatásokat végző nemzetközi kutatócsoport tagja elmondta, a tárgyak kétszer olyan régen készültek, mint ahogy formájuk és bonyolultságuk alapján feltételezték volna.

A Kenyában ásatásokat végző Liverpooli Egyetem kutatói szerint a kelet-afrikai ország Kilombe nevű településén végzett feltárások során talált pattintott kőeszközök sokkal összetettebbek, mint ahogy az a Homo erectustól (felegyenesedett ember, a modern ember őse) elvárható lenne – írja a Philosophical Transactions of the Royal Society B nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

Az ásatások során talált, az akkoriban használatos marokköveknél két és félszer hosszabb – feltehetőleg kézi fejszeként használt – karcsúsított eszközök igazolják azokat a pszichológiai feltevéseket, hogy az emberek természetüknél fogva éreznek különös vonzódást az ilyen formák iránt.

A gondos emberi kézimunka nyomait viselő tárgyakat valószínűleg állatok elejtésére, vagy növények betakarítására használhatták.

Általában az ilyen karcsú formájú eszközök sokkal későbbi korból, a Homo sapiens korából valók. A kézi fejszéket a korábbi Homo erectus készítette - magyarázta Gowlett. 

Rovatok