Index Vakbarát Hírportál

Titkos dokumentumokat találtak az argentin junta idejéből

2013. november 5., kedd 13:22

Mintegy 1500, az egykori argentin katonai junta idejéből származó titkos dokumentumra bukkantak Buenos Airesben, az argentin légierő parancsnokságának egy elhagyatott épületrészében.

Az iratok között van 280 jegyzőkönyv, amely az 1976 és 1983 között hatalmon lévő katonai junta tanácskozásainak részleteit rögzíti – közölte Agustin Rossi védelmi miniszter. A dokumentumok időrend és téma szerint vannak rendszerezve. Rossi elmondása szerint ez az első alkalom, hogy a katonai junta teljes uralmának időszakát lefedő titkos iratokra bukkantak.

A most megtalált dokumentumokban szerepel továbbá számos olyan művész és értelmiségi neve, akiket akkoriban kormányellenességük miatt feketelistára helyeztek, köztük Mercedes Sosa énekesnő, Julio Cortázar író és Osvaldo Pugliese tangózenész. A megtalált iratokról az argentin kormány adott hírt egy sajtótájékoztatón, ahol azt is közölték, hogy a dokumentumokat hamarosan mindenki számára hozzáférhetővé teszik.

Argentínában 1976 márciusában került hatalomra a katonai junta, amelynek elnöke Jorge Videla tábornok, majd 1981-től Roberto Viola tábornok volt. A junta másik két tagja Orlando Ramón Agosti, a légierő parancsnoka és Emilio Massera admirális volt.

Becslések szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg az argentin katonai diktatúra idején. Egyelőre nem tudni, hogy a most felbukkant titkos iratokból fény derülhet-e majd eltűnt vagy tisztázatlan körülmények között megölt áldozatok sorsára.

Rovatok