Index Vakbarát Hírportál

152 éves gőzhajóroncsot találtak

2013. december 10., kedd 15:36

Egy 152 éve elsüllyedt, fából épített gőzhajóroncsot találtak az észak-amerikai Huron-tóban. A Keystone State Detroitból Milwaukee-be tartott, amikor 1861 novemberében viharba került és elsüllyedt. A hajón utazó 33 emberből senki nem élte túl a balesetet.

Még most sem tudják, pontosan mi okozta a katasztrófát. A tízméteres, oldalkerekes gőzhajót utoljára Port Austin közelében látták, 1861-ben.

A hajó maradványait David Trotter és társai idén júliusban találták meg. A roncskutatók Harrisville-től 48 kilométerre találták meg a roncsokat, hat méterrel a tó felszíne alatt.

A Detroitban élő, 72 éves Trotter már több mint száz hajóroncsot tárt fel a Nagy-tavakon az elmúlt negyven évben. Tavaly a Huron-tóban megtalálták az 1910-ben elsüllyedt New York gőzhajó maradványait is. A választék bőséges, a Nagy-tavakban több mint ötezer hajó süllyedt el.

Fegyvert vagy pénzt is csempészhettek

Trotter elmondta, hogy a Keystone State általában bevándorlókat szállított nyugatra, ahonnan teherrakománnyal tért vissza keletre. Az utolsó útján azonban több furcsaság is történt.

A feljegyzések szerint a Keystone State az utolsó útján mezőgazdasági eszközöket szállított. Trotter szerint novemberben elég szokatlan volt az ilyesmi. A hajó ráadásul igen gyorsan elhagyta a kikötőt, még mentőcsonakot sem vittek magukkal.

Egyesek úgy vélik, nem gépek és szerszámok voltak a hajón, hanem a polgárháborús egységeknek szállítottak felszerelést, fegyvereket vagy aranyat.

Rovatok