Index Vakbarát Hírportál

Az elveszett polgárháborús képek különös története

2014. január 19., vasárnap 13:46

Több száz, eddig ismeretlen képet találtak egy vermonti padláson az amerikai polgárháborúról. Két testvér bukkant a fényképek nyomára még 1975-ben. Egyikőjük történésznek tanult, és amerikai művészek régi és elfeledett munkáit kutatta.

Kutatásai alatt kinyomozta, hogy hol élnek a híres polgárháborús művész és illusztrátor, Alfred Waud utódai. Vermontba vezettek a nyomok, ott talált rá a hatalmas, kincset rejtő ládára. Azonnal felhívta testvérét, Terence Falkot, aki maga is fotóművész volt, hogy a szakvéleményét kérje.

Waud utódai kedvesen fogadták, fel is vezették a testvéreket a padlásra, ahol Terence Falk megtalálta a régi ládát. Először arra gondolt, hogy régi családi fényképek lehetnek, de amikor beletúrt, felbecsülhetetlen értékű és tökéletesen megmaradt fotókat talált.

Alfred Waud művész volt és újságoknak készített illusztrációkat. Nagyon sok fotóst ismert, akik ott voltak a fontos helyeken. Tőlük kapta a fényképeket, a gyűjtemény pedig 110 évig a Waud család tulajdonában maradt. A polgárháború utánról is vannak képek, a nyugati területek felfedezéséről, az amerikai vadnyugatról.

Valószínűleg a padlás száraz levegője miatt maradtak meg ilyen jó állapotban a fényképek, amelyek az amerikai polgárháború számtalan fontos és érdekes jelenetét örökítették meg. Terence Falk éveken keresztül katalogizálta a képeket, amelyek mára a polgárháború fontos emlékeivé váltak.

Rovatok