Index Vakbarát Hírportál

Mentem Auschwitzba, sok puszi, Heinrich

2014. január 27., hétfő 10:59

Heinrich Himmler, a III. Birodalom második emberének magánlevelezése, jegyzetei és fotói kerültek bele abba a gyűjteménybe, amit a Die Welt című német napilap tett közzé vasárnap. A gyűjtemény 1927-es levelekkel kezdődik – Himmler ekkor még csak udvarolt későbbi feleségének –, és egészen néhány héttel 1945-ös öngyilkossága előttig tart, így soha nem látott részletességgel és közvetlenséggel mutathatja be a náci vezetés mindennapjait.

A gyűjtemény azért is felbecsülhetetlen értékű, mert más náci vezetők személyes dokumentumai nagyrészt megsemmisültek; vagy a segédeik pusztították el őket, hogy ne kerülhessenek a szövetségesekhez, vagy Berlin ostromakor tűntek el végleg.

Az első néhány leközölt részletre a dermesztő közvetlenség a legtalálóbb jelző. A háború borzasztó részletei bámulatos szürkeséggel épültek be Himmler és felesége életébe. „Auschwitzba utazom. Csókol, a te Heinid” – írta Himmler 1942 júliusában. Egy évvel korábban a férfi így kért bocsánatot  a feleségétől: „Sajnálom, hogy most először elfelejtettem a házassági évfordulónkat. Sok a dolog mostanság.” A levél folytatásában hozzáteszi, hogy „a harc különösen nehéz, főleg az SS-nek”. Marga 1941. június 22-én is írt a férjének, közvetlenül az után, hogy meghallotta a rádióban a szovjetek elleni offenzíva hírét. „Még van egy doboz kaviár a hűtőben. Edd meg!”

Himmler akkor 12 éves lánya, Gudrun, nem örült az oroszok megtámadásának. „Borzasztó, hogy háborúzunk az oroszokkal, hiszen a szövetségeseink voltak. Ráadásul Oroszország hatalmas – nehéz küzdelem lesz, ha az egészet el akarjuk foglalni.”

Jacques Schuster, az anyag hitelesítésével hónapokat eltöltő német újságíró szerint az archaikus német szövegezéssel papírra vetett dokumentumok hitelességéért a náci Németország történelmének legkomolyabb szakértői vállalták a felelősséget. 

„Érdekes volt látni, hogy Himmler valójában nem egy Jekyll és Hyde. Magánember és tömeggyilkos volt, sokszor egyszerre mindkettő. Voltak például olyan napjai, amin azt mondhatta magának, hogy először a gyerekeivel megünnepli a születésnapját, aztán elutazik Auschwitzba.”

A szakemberek szerint az anyagban semmi sincs, ami kétségbe vonná azt a történelmi nézetet, miszerint Himmler szervezte meg a zsidók összegyűjtésére és elpusztítására kialakított eljárást. „Természetesen nem az a cél, hogy újraírjuk a történelmet, mert minden teljesen tiszta volt már korábban is. A lényeg, hogy most először nyerünk bepillantást egy náci vezető magánéletébe” – mondta Schuster. „Van egy halom levelünk, és ezekből például kiderül, hogy Himmlernek szeretője volt, vagy hogy a szeretője gyerekeket is szült neki, és így tovább.”

A levelekből az is látszik, hogy Himmler próbálta megvédeni a szeretteit a nácik háborúban elkövetett borzalmaitól, ugyanakkor a feleségével folytatott levelezésben visszatérő téma az antiszemitizmus.

A most nyilvánosságra hozott levelek 2007-ig egy tel-avivi hálószobában pihentek, míg aztán egy izraeli-belga dokumentarista, Vanessa Lapa családjának birtokába nem kerültek. Pontosan nem tudni, hogy a dokumentumok hogy kerültek Izraelbe. A helyi lapok úgy tudják, hogy Chaim Rosenthal, egy izraeli relikviavadász vette őket egy belga bolhapiacon, valamikor a hetvenes években.

Rovatok