Index Vakbarát Hírportál

Jó nőt találták a brit tengerparton

2014. február 5., szerda 09:37 | aznap frissítve

18 évszázadon át hevert az angol tengerparton annak a nőnek a csontváza, aki időszámításunk szerint 245 körül élt Kelet-Sussexben, és eredetileg valahonnan Közép-Afrikából származott. A maradványokat 1953-ban találták meg, de csak a modern arcrekonstrukciós módszerek tették lehetővé, hogy kiderüljön, hogy is nézhetett ki a titokzatos nő.

A 30 év körül nő a mai Kelet-Sussex környékén nőtt fel, egészséges, zöldségben és halban gazdag étrenden élt, a csontjai és a fogai is jó állapotban voltak. Mivel a szociális helyzetre főleg a sírban talált leletek alapján szoktak következtetni a kutatók, és ilyen ebben az esetben nem volt, a római kori átlagból vonnak le következtetéseket. A szakemberek szerint a nő vagy egy helyi hivatalnok felesége volt, vagy egyike volt a közelben épített római villában élő nőknek. De az sem kizárt, hogy egy kereskedő maradványait találták meg a tengerparton, aki a Földközi-tengeren át érkezett a környékre. 

A nő a Beachy Head Lady néven vált ismertté, az elnevezést arról a helyről kapta, ahol megtalálták:  az angol tengerpart Beachy Head nevű részéről. Ez amúgy azon túl, hogy festői szépségű vidék, az egyik legsűrűbben használt öngyilkossági helyszín: évente nagyjából húsz ember ugrik le a mélybe, hogy véget vessen az életének.

Rovatok