Index Vakbarát Hírportál

3 ezer éves sír a müncheni Királyi Palota alatt

2014. július 7., hétfő 19:12

A müncheni óváros eddigi legrégebbi, több mint 3 ezer éves sírját tárták fel német régészek. A késő bronzkori (i. e. 1350 és 1200 közötti időszakból származó) nyughelyre a müncheni Királyi Palota (Münchner Residenz) alatt bukkantak – írja az MTI. A sír egy feltehetően 40 és 60 éves kora között elhunyt nőé; erre a halott mellett talált sírmellékletekből - köztük ékszerekből - és csontdarabokból következtettek - közölte a bajor műemlékgondozási hivatal.

A sírra májusban találtak csatornaépítés közben. Az évszázadok építkezései és a háborús pusztítások ellenére a helyen 3000 éven át érintetlenül fennmaradt ez a kis sziget – mondta Sebastian Sommer, a hivatal munkatársa.

Mivel a korszakból korábban hasonló leletekre bukkantak a közelben, a régészek arra következtetnek, hogy a Királyi Palota helyén és környékén egykor bronzkori település lehetett. Bernd Schreiber, bajor kastélyigazgatóság elnöke szerint a lelet különleges érdekessége az, hogy az emberi megtelepedés legkorábbi nyomait éppen a későbbi királyi székhely területén találták meg, hasonlóan ahhoz, ahogyan Róma legkorábbi leletei is arról a Palatinus dombról valók, ahol Augustus császár később palotáját építtette.

Rovatok