Index Vakbarát Hírportál

Ekkora sírt Görögország még nem látott

2014. szeptember 15., hétfő 13:55

A régészek hamarosan végezhetnek egy monumentális sírbolt feltárásával; az észak-görögországi Amphipolisz közelében található sírbolt Nagy Sándor legendás makedón uralkodóhoz köthető - írja az MTI.

Szeptember elején két gyönyörű kariatidát tártak fel a régészek. Azóta megtisztogatták a márványból készült két nőalakot, és a beomlás elleni óvintézkedések után megkezdték a harmadik sírkamra feltárását. A régészek szerint ez a sírkamra lesz a korai hellenisztikus korig visszanyúló temetkezési hely utolsó terme.

Az eddig feltárt leletek – köztük egy ötméteres oroszlánszobor, két fej és szárny nélküli szfinx és a kariatidák – mind azt sugallják, hogy a sírhely gazdája Nagy Sándor belső köreibe tartozó fontos személy volt. De ki lehetett az?

A régészek 2012-ben kezdték el feltárni a területet; a múlt hónapban találták meg a temetkezési hely bejáratát. A feltárásán augusztus közepe óta dolgoznak. A görög kulturális miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a legbelső kamra kinyitásához előbb meg kell erősíteni a sírhely falait, ami több napot is igénybe vesz, a kamrát fedő földréteg eltávolítását is csak lassan és óvatosan lehet elvégezni a biztonság és az esetleges leletek érdekében.

Rovatok