Index Vakbarát Hírportál

A nácik kelet-európai kémeket is dolgoztattak

2014. szeptember 30., kedd 09:24

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a németek különleges akciót indítottak azzal a céllal, hogy beszivárogjanak a brit légierő alakulataiba.

Harry Bennett, a Plymouthi Egyetem tanára az Intelligence and National Security szakfolyóiratban publikálta kutatásának eredményeit. Bennett az MI5 titkosítás alól nemrég feloldott dokumentumait vizsgálta, amelyek a brit kémelhárítás által elfogott, a légierőnél szolgáló kémek kihallgatási jegyzőkönyveit is tartalmazták. A Harmadik Birodalom katonai hírszerző és elhárító szervezete, az Abwehr módszeresen toborzott egyebek mellett Franciaország, Csehszlovákia, valamint Lengyelország területéről pilótákat, és arra ösztönözte őket, hogy Nagy-Britanniába utazva katonai és haditechnikai információkat szolgáltassanak a németeknek.

Néhány esetben az is valószínűsíthető, hogy a megszállt országokból származó pilótákat a német titkosszolgálat kiképezte, mielőtt segédkezett brit területre történő „szökésükben”. Sokan először Spanyolországba mentek, ahol a helyi brit diplomatáktól kértek menlevelet az Egyesült Királyságba. Mivel a szigetországban 1940-ben komoly hiány mutatkozott képzett pilótákból, a brit Királyi Légierő, a RAF kapva kapott a lehetőségen.

Akadt olyan „kém” is, aki rászedte a nácikat annak érdekében, hogy elmenekülhessen, és egyáltalán nem gyűjtött titkos adatokat, mások pedig kettős ügynökként a britekkel együttműködve hamis információkkal látták el eredeti megbízóikat. A kutató szerint azonban a légierő kötelékébe belépő pilóták között voltak, akik meggyőződésből csatlakoztak a nácikhoz, és azt tervezték, ellopnak egy-egy repülőt, amelyet aztán a német hadmérnökök alaposan áttanulmányozhatnak.

Szökik a cseh pilóta

„Vitatható, hogy egy-egy magányos ügynök mennyire volt képes veszélyeztetni valamely akciót vagy kiszivárogtatni egy hadititkot, és nem állítom, hogy mindez a brit kémelhárítás kudarca lett volna – nyilatkozta Harry Bennett a BBC Historynak. – Ugyanakkor a most nyilvánosságra került MI5-akták azt mutatják, a német titkosszolgálat sokkal aktívabb és kreatívabb volt, mint amilyennek korábban hittük. Bár az Enigma segítségével megfejtett kódokkal a brit titkosszolgálat bele tudott látni a németek lapjaiba, a háború korai szakaszában ezek az információk még elég lassan és szaggatottan csordogáltak. A németek nyilvánvalóan meg voltak győződve arról, hogy érdemes nagy energiákat mozgósítani az akció érdekében.

Sokatmondó példákkal is találkozhatunk: egy Augustin Preucil nevű cseh pilóta 1940-ben érkezett Nagy-Britanniába, majd a rákövetkező évben elszökött egy Hurricane vadászgéppel. A háború után kiderült, hogy visszatértekor Preucil a német hírszerzésnek dolgozott.”

James Holland hadtörténész, a második világháború szakértője szerint „Bennett tanulmánya jól jelzi, hogy még mindig találhatunk új dokumentumokat a világháborúról: alig tudunk valamit az Abwehr azon kísérletéről, hogy miként próbálta a látszólag a szövetségesekhez csatlakozó külföldi pilótákkal elárasztani a légierőt.

Mindazonáltal véleményem szerint az előkerült információk azt mutatják, hogy a brit kémelhárítás igenis jól működött. Augustin Preucil egyelőre az egyetlen pilóta, akiről tudjuk, hogy sikeresen visszatért a Harmadik Birodalomba, ám – a német erőfeszítések és sokat sejtető machinációk ellenére – úgy tűnik, az Abwehr a nullánál alig valamivel több eredményt ért el.”

Rovatok