Index Vakbarát Hírportál

Évszázados antarktiszi jegyzeteket fedett fel az olvadás

2014. október 20., hétfő 15:17

Száz év után került elő a híres sarkvidéki felfedező, Robert Falcon Scott kapitány fotósának jegyzetfüzete az Antarktiszon. A lelet a tavaszi melegnek köszönhetően bukkant fel a hó és jég alól – írja az MTI az új-zélandi Stuff.co alapján.

George Murray Levick (1876-1956) jegyzeteire az Új-Zélandi Antarktiszi Örökség Intézet munkatársa talált rá az Evans-foki állomáshelynél, amely bázisként szolgált Scott utolsó és végzetes felfedező útjához, a Terra Nova expedícióhoz.

Levick, aki a fotózás mellett jártas volt a zoológiában és a sebészetben is, 1911 és 1913 között volt tagja Scott csapatának. A fotós a most megtalált füzetbe jegyezte fel az 1911 során általa készített képek expozíciós adatait, dátumát és témáit. A kutatók szerint az adatok közeli kapcsolatot mutatnak a Cambridge-i Scott Sarkköri Kutatóintézet hagyatékában lévő, Levicknek tulajdonított fotókkal.

Azután hogy hét évet töltöttünk Scott utolsó expedíciójának bázisát és hagyatékát konzerválva, örülünk hogy még mindig vannak új leletek

– nyilatkozta Nigel Watson, az intézet igazgatója. Az elmúlt években több érdekes leletet is találtak munkatársaival. 2013-ban fényképnegatívokra bukkantak az Evans-foki bázison, 2010-ben pedig három láda whiskeyt és két láda brandyt találtak egy másik sarkvidéki felfedező, Ernest Shackleton 1908-as expedíciójának állomáshelyén.

Mivel Levick füzete lapjaira esett szét az elmúlt száz évben, az oldalakat egyenként digitalizálják a jegyzetfüzet teljes helyreállítása előtt.

Rovatok