Index Vakbarát Hírportál

Antik érméket találtak egy görög ásatáson

2014. december 1., hétfő 11:52

Antik érméket találtak a régészek az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében feltárt monumentális sírban – írja az MTI.

A szakértők szerint a sírhely Nagy Sándor makedón uralkodóhoz köthető. Katerina Peristeri, az ásatások vezetője egy szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy néhány érme magát Nagy Sándort ábrázolja. Az érmék többsége az időszámításunk előtti II-III. évszázadból származik.

A kutatók augusztusban jutottak be először a síremlékbe. Novemberben emberi csontmaradványokat találtak a sírkamrában, a harmadik kamra padlózata alatt, másfél méter mélyen. A több kamrából álló síremléknél nagyobbat még sosem fedeztek föl Görögországban.

Az ásatások 2012-ben kezdődtek. Az eddigi leletek – két szobor, két szfinx, valamint a Perszephoné, Démétér és Zeusz lányának elrablását ábrázoló díszes mozaikpadló – arról árulkodnak, hogy magas rangú személyt temethettek a sírba.

A sír keletkezési idejét az időszámításunk előtti IV. századra teszik a régészek; ebből sokan arra következtetnek, hogy az elhunyt Nagy Sándor belső köreibe tartozó személy lehetett. Feltételezésik, hogy az uralkodó anyjának, feleségének, fiának vagy valamelyik tábornokának végső nyughelyéről lehet szó. Peristeri leszögezte, hogy a régészek még nem tudják, ki nyugszik a sírban, de DNS-vizsgálatokkal megpróbálják kideríteni az illető kilétét.

Rovatok