Index Vakbarát Hírportál

Minek közgazdász, ha van bőségbálvány?

2015. január 25., vasárnap 18:51

Az MTI azt írja, Bolíviában egy körmeneten ünnepelték, hogy hazakerült Svájcból egy 2000 éves bőségbálvány. Az ország elnöke szerint ez fogja elhozni a jólétet hazájának is.

A bálványt a Titicaca-tó partján készítették, időszámításunk előtt kétszáz évvel, a pukara kultúra idején. Johann Jakob von Tschudi svájci természettudós 1858-ban leitatta a helyieket, majd megszerezte a bálványt; az örökösei később a Berni Történeti Múzeumnak adták el a szobrot. Az ellopott lelet visszaadásáról tavaly év végén kötött egyezményt Bolívia és Svájc.

Ekeko, az ősi indián bőségisten szobra csupán 16 centiméter. A frissen visszaszerzett szoborral kezdődött Bolíviában az Alasita, a bőség indián hagyományokon alapuló, két hétig tartó ünnepe. A kristályurnába tett szobrocskát szombaton százak kísérték El Altótól a fővárosig, La Pazig. A járókelők útközben táncoltak és virágszirmokat szórtak.

Az istenszobrot az elnöki palota előtt üdvözlő Evo Morales elnök kijelentette: Svájc annak köszönheti gazdagságát, hogy foglyul ejtette a szobrot. Mivel Ekeko a bőség istene, most, hogy a szobra visszatért Bolíviába, hazájában is újra beköszönt a bőség korszaka - mondta Morales. Félix Cardenas dekolonizációs miniszterhelyettes szerint az istenszoborral együtt annak szellemisége is beköltözik a kormány székhelyére, erővel töltve fel a kormányon lévőket.

Ha a CIA World Factbook Bolíviára vonatkozó adatait nézzük, érthető, hogy már az elnök és a stábja is csak a csodában bízik.

A berni múzeumnak nem tetszett, hogy Bolívia a megállapodást megszegve körmeneteken mutatja a visszaadott régiségeket. Morales viszont arra hivatkozott, hogy a bőség isteneként, egy élő kultúra részeként Ekeko nem múzeumba, hanem szent helyre való.

A kéthetes bőségünnepre Bolívia őslakói a kívánságuk (dollárkötegek, autók, házak) miniatűr másait vásárolták fel, és felmutatták Ekekónak: így mutatják ki a jólét és gazdagság iránti vágyukat. A vásárlók a vagyontárgyak mellett vehetnek házassági és születési anyakönyvi kivonatokat, válóperes bírósági határozatokat és különféle diplomákat is, abban a reményben, hogy az ezekhez kötődő vágyaik 2015-ben valóra válnak.

Rovatok