Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai elnök is részt vett a kadétok iszogatásával induló lázadásban

2015. február 23., hétfő 14:25

Az Egyesült Államok hadseregének 1802-ben alapított, híres West Point-i akadémiájáról számtalan kiváló katona és államférfi került ki. De még egy ilyen nemes intézmény története sem lehet mentes a botrányoktól, ahogy azt az 1826 karácsonyán történt események is illusztrálják.

Az akadémián tanuló néhány kadétnak az a remek ötlete támadt, hogy egy kis itallal teszik emlékezetesebbé az ünnepeket. Ennek érdekében becsempésztek egy kis whiskyt, amiből tojások hozzáadásával tojáslikőrt kotyvasztottak, majd december 24-én este iszogatni kezdtek. Eredetileg kilenc kadét poharazgatott, de hamarosan híre ment a dolognak, és egyre többen jelentek meg a szobában, majd az ünnepség lassan újabb szobákra is továbbterjedt.

Hajnali kettőkor a körletből hangos danolászás hallatszott ki, hajnali négykor pedig már akkora volt a buli, hogy az egy emelettel feljebb alvó elöljárójuknak, Ethan Hitchcocknak is feltűnt, aki szigorúan rendreutasította a társaságot.

Lázadó diákból szeparatista elnök

De ekkorra már sokan túl voltak azon a bizonyos határon, és nem hallgattak a szép szóra. Amikor Hitchcock újra megjelent, hogy elkobozza az italt, nyílt lázadás tört ki, újabb tisztek és újabb kadétok kapcsolódtak be az eseményekbe, egy ponton egy pisztoly is elsült, Hitchcock szobáját pedig szabályos ostrom alá vették.

Reggelre a kadétok egy része fegyverrel akarta megvédeni a körletet a tisztek hívta erősítés ellen, de aztán lassan felkeltek azok is, akik nem részesültek a tojáslikőr áldásaiból, és lenyugtatták a handabandázókat.

A sajtót bejárta a „tojáslikőr-lázadás” híre, ez érthetően nem tett túl jót az akadémia reputációjának. A vizsgálat szerint legalább hetvenen vettek részt a zavargásban, közülük végül húszan álltak hadbíróság elé, a legtöbbjüket kizárták az iskolából. Az érintettek között volt egy bizonyos Jefferson F. Davis is, aki 1862 és 1865 között, az amerikai polgárháború idején a Konföderáció elnöki tisztét viselte. Őt egyébként őrizetbe vették az események kapcsán, de végül nem állt hadbíróság elé, és 1828-ban végzett az akadémián.

Rovatok