Index Vakbarát Hírportál

Titkos náci bunkert találtak az argentin dzsungelben

2015. március 23., hétfő 09:26

Német pénzérmék és egy tányértöredék – mindössze ennyi a lelet, a Buenos Aires-i Egyetem munkatársai mégis úgy vélik, hogy egy titkos náci bunkerre bukkantak Argentína Paraguayhoz közeli részén, a Teyu Cuare nemzeti parkban.

Az öt, 1938 és 1941 között vert pénzérme, illetve a „Made in Germany” feliratú porcelántányér arra utal, hogy a nácik a második világháború közepén egy titkos projekt keretein belül próbáltak rejtekhelyeket létrehozni a dél-amerikai országban arra az esetre, ha elvesztik a háborút. A rejtekhelyeket a lehető legfélreesőbb területeken kezdték el kiépíteni, sivatagok, hegyvidékek közepén, vagy éppen a sűrű dzsungelben, mint a most feltárt argentin esetben is.

A rejtekhelyekre azonban végül mégsem volt szükség. Nem azért, mert a nácik ne bukták volna el a második világháborút, hanem mert a német, olasz vagy épp horvát háborús bűnösök az argentin kormány áldásával telepedhettek le az országban 1946 és 1955 között, illetve a hetvenes évek egy rövid szakaszában. Adolf Eichmannt is Buenos Airesben fogták el 1960-ban, de számos más hírhedt náci is menedékjogot kapott Argentínában, például Josef Mengele.

Rovatok