Index Vakbarát Hírportál

Hitler legenda lett volna, ha lelövi egy zsidó

2015. március 28., szombat 23:30

A pszichológus Henry Murray a második világháborúban az Office of Strategic Services (a CIA elődje) megbízásából Adolf Hitler náci diktátor személyiségét elemezte. A 229 oldalas jelentés az Adolf Hitler személyisége címet viselte; ebben Murray kilenc lehetőséget vázolt fel, amik végül Hitler bukásához vezethetnek.

A jelentésben Murray többek között azt írta, hogy Hitler őrülete végül a bukásához fog vezetni; a Führer idegrohamainak gyakorisága és időtartama növekedni fog, és ez a vezetői képességeire is hatással lesz.

Murray ezeket tartotta elképzelhetőnek:

  1. Egy német forradalmi csoport túszul ejti és bebörtönzi Hitlert. Murray ennek nem jósolt nagy jövőt, tekintettel a Führer (akkor még) széles körű elfogadottságára. Azt nem zárta ki, hogy az Egyesült Államokban foglyul lehetne tartani, de ebben az esetben a vezérkara vette volna át Németország irányítását.
  2. Hitlert meggyilkolja egy német. Murray leírta, hogy Hitler a paranoiája miatt folyton amiatt aggódott, hogy megmérgezik vagy agyonlövik. Csakhogy emiatt vigyázott is magára, és sosem látott óvintézkedéseket vezetett be. Csak egy német bizalmasa kerülhetett annyira közel hozzá, hogy merényletet hajthasson végre ellene, de Murray ezt nem tartotta valószínűnek. (Egyébként tucatnyi kísérlet volt, de egyik sem volt sikeres.)
  3. Meggyilkolja egy közeli barátja. Vagy egy zsidó. Szükség esetén Hitler akár a saját halálát is megrendezte volna. Ebben az esetben úgy is rendezhette volna a dolgot, hogy egy közeli barátja végezzen vele – ahogy például Julius Caesarral vagy Jézus Krisztussal. Ezzel Hitler legendává vált volna a katonái között, és ez erősítette volna a Harmadik Birodalom harci morálját. Másfelől – fejtegeti Murray – Hitler a saját meggyilkolását egy zsidóval is intézhette volna, hogy ez ráerősítsen a velük szemben érzett előítéletekre.
  4. Hitler a saját csapatai élén harcba megy, és elesik. A történtek ellenére is javul a hadsereg és a civil lakosság morálja, mert a tömeget fanatizálja harctéren elesett mártír sorsa, aki halált megvető bátorsággal harcolt.
  5. Hitler megőrül. Murray szerint Hitler skizofrén volt, kiszámíthatatlan érzelmi ingadozásokkal, és stresszhelyzetben nem hozott előrelátó, tiszta fejjel végiggondolt döntéseket. A szeszélyes és rosszkedvű Hitler keveset aludt, de olyankor is rémálmok gyötörték – írja Murray (ki tudja, mire hivatkozva).
  6. Hitler öngyilkos lesz. Murray sejtette, hogy Hitler büszkesége miatt nem fogja hagyni, hogy az ellenfelei foglyul ejtsék - inkább megöli magát. Végül így is lett: a pszichológus pontosan eltalálta, hogy Hitler ezt az opciót az utolsó pillanatra fogja tartogatni, de a végrehajtás drámai lesz. Hitler végül feleségül vette Eva Braunt, akivel már évek óta együtt élt. Alig egy órával később Hitler agyonlőtte Braunt, majd saját magával is végzett.
  7. Természetes halál. Miért pont ezt kéne kizárni?
  8. Hitler elmenekül egy semleges országba. Murray nem tartotta valószínűnek, hogy Hitler magától hajlandó lenne erre - legfeljebb akkor, ha kábítószert adnak neki, feltuszkolják egy gépre, majd Svájcba csempészik, ahol ébredés után meggyőzik arról, hogy maradjon ott. Ezt Murray pont Hitler büszkesége miatt vetette el, mint lehetőséget.
  9. Hitlert foglyul ejtik az ENSZ a szövetségesek. Murray szerint ez lett volna a legkevésbé valószínű, de a legkívánatosabb eredmény.

(A kivonatolt verziót a Business Insider készítette, a teljes tanulmány is itt olvasható.)

Rovatok