Index Vakbarát Hírportál

Második világháborús katonákat találtak Palaun

2015. április 1., szerda 21:22

A második világháborúban harcolt katonák földi maradványait találták meg a csendes-óceáni szigetállam, Palau egy nemrégiben újra felnyitott barlangjában. A Radio Australia szerdai közlése szerint valószínűleg hat japán katona holttestéről van szó, melyeket a Peleliu sziget partjainál található 200 zárt barlang egyikében talált meg egy aknaszedő csapat – írja az MTI. 

Ezen a partszakaszon 1944 szeptemberében folytak harcok a japán és az amerikai csapatok között. Az Organisation Cleared Ground Demining nevű szervezet, amelynek aknaszedő csapatai hat éve tisztítják a régiót, második világháborús kézigránátokat és lőszereket is találtak. Steve Ballinger, a szervezet vezetője szerint a katonák földi maradványait visszaszállíttatják hazájukba. Ballinger elmondása szerint egy páncéltörő löveget is találtak egy betonbunkerben, a vezető szerint a megtalált katonák az azt kezelő csapat és a tábornokuk lehetett.

Az eddig megközelíthetetlen barlangot csak nemrég sikerült újra megnyitni. A terület megtisztításának fő oka, hogy a japán császári pár hamarosan Palauba látogat. A barlangot a holttestek kivétele után ismét lezárták. "A barlangokban továbbra is lehetnek még katonák földi maradványai, így ezekre sírhelyként tekinthetünk. Mint ilyenek, nem lenne illő, ha turisztikai attrakcióvá válnának" – fejtette ki Ballinger. 

Az országban a harcokban a becslések szerint mintegy tízezer japán katona halt meg, közülük több ezer maradványai sohasem kerültek elő. A 241 tagból álló szigetállamnak csupán 12 szigete lakott.

Rovatok