Index Vakbarát Hírportál

Díszes aranyedényekből füveztek a szkíták

2015. május 31., vasárnap 07:44

„Ilyen felfedezés egy évszázadban egyszer akad” – mondta Anton Gass régész, a Porosz Kulturális Örökség munkatársa a Kaukázusban felfedezett, összesen három kilónyi aranytárgyról. Igaza van: alig ismert civilizációkról ritkán derül ki, hogy olyan színvonalon űzték a drogfogyasztást, amilyet még a hip hop klipekben is csak szökőévente látni.

Egy régészcsoport 2013-ban Dél-Oroszországban végzett ásatásokat; a Kazukázusnak ezen a területén éltek a szkíták az időszámításunk előtti IX. századtól a IV. századig. A feltárás közben több arany edény került elő, amiket valószínűleg kábítószer-fogyasztásra használtak. Az edényen talált ragacsos, fekete anyag az elemzés szerint ópium- és kannabiszfőzet maradványa lehet. Ez nem újdonság – a szkíták főzeteiről már Hérodotosz is írt –, de az igen, hogy ilyen eleganciával fogyasztották.

Az értékes leleteket rejtő kamrában összesen három kilónyi aranytárgyat találtak; több aranygyűrű és egy arany karkötő is előkerült. Gass azt mondta, ezeknél szebb tárgyakat még egy környékbeli ásatáson sem találtak. Az arany bongok különösen szép darabok: igen finom kidolgozású domborminta díszíti őket.

A szakértők szerint az aranytárgyak nagyjából 2400 éve készülhettek. A régészek most az arany edényeken látható minták értelmét próbálják megfejteni. Az egyik domborművön egy idősebb, szakállas férfi látható, amint fiatal harcosokat mészárol, egy másikon meg griffmadarak támadnak egy lóra. A kutatók remélik, hogy az ábrák értelmezésével többet is megtudhatnak a kevéssé ismert szkíta kultúráról.

(Ha a tudomány nem is, a tudósok biztosan jobban járnának, ha a szkítákat nem évezredek óta halott drogosok edényeiből próbálnák megismerni, hanem meghallgatnák a Szkítákat Szergej Prokovjevtől.)

Rovatok