Index Vakbarát Hírportál

3800 éves agyagszobrokat tártak fel Peruban

2015. június 11., csütörtök 10:09

Három agyagszobrot tártak fel Peru északi részén, Vichama romváros területén. A Caral kultúrához tartozó szobrok korát 3800 évesre becsülik – írja az MTI.

A most előkerült alkotások közül kettőről feltételezik, hogy a helyi hatalmasságokat jelképezik; ezek meztelen férfit és nőt ábrázoló, fehér, fekete és vörös festékkel kiszínezett szobrok. A harmadik alak, a 28 ujjú asszony, egy főpapnő szobra lehet. A szakértők úgy vélik, az agyagfigurák vallási célokat szolgáltak, és egy új ház alapozásakor végzett szertartás során használták őket. A leleteket egy régi nádkosárban találták.

Ruth Shady, az ásatást vezető régész szerint az agyagszobrocskák a nemek egyenjogúságáról tanúskodnak. Mint elmondta, igen jelentős leletekről van szó; a segítségükkel megismerhetjük, hogy milyen szerepet töltöttek be a nők a világ egyik legősibb civilizációjában.

Az 5000 éve alapított Caral hatalmas település volt a Supe folyó völgyében. Ez az amerikai kontinens, sőt, talán a világ legősibb városa. Hat piramisforma épület vette körbe; a legnagyobb 160 méter hosszú, 150 méter széles és 18 méter magas volt, és bejáratánál két, egyenként 3,5 méter magas gránitmonolit állt. A városban 3000, a Supe völgyében 20 000 ember élhetett.

A romvárost az UNESCO 2009-ben Caral-Supe szent városa néven jegyezte be a világörökségi listára.

Rovatok