Index Vakbarát Hírportál

Kétezer éves sírkert feltárásába kezdtek Északnyugat-Kínában

2015. augusztus 5., szerda 14:44

Kétezer éves, hatalmas sírkertre bukkantak kínai régészek az az ország északnyugati részében – írja az MTI.

A Mori megyéhez tartozó, hat hektáros földterület szétszórtan több mint száz, különböző stílusban megépített sírt rejthet; mostanáig több ló koponyáját is megtalálták. A Kínai Tudományos Akadémia régészeti intézetének munkatársai szerint a régióban 3 ezer évig vándorló nomád törzsek temetkezhettek ide.

A nagyobb sírok közül többet sziklahalmokkal vettek körül. A kövek ugyan a sír részét képezték, de a helyiek egy részüket széthordták és építkezésekhez használták fel. A nemrégiben megkezdett feltárási munkák a további károk megelőzését is szolgálják.

Hszincsiang Kína területének körülbelül egyhatodát teszi ki. 5600 kilométer hosszú határvonal szegélyezi. Tíz kisebbség lakja, többségük muszlim vallású; létszámuk megközelíti a 14 milliót. A legnagyobb az őslakos ujgur közösség.

A térségben már több temetőt is feltártak, ahonnan különleges leletek kerültek elő. Nemrég a valaha fellelt legrégibb feldolgozott, búzaalapú élelmiszer maradványaira bukkantak. Ebből arra következtettek, hogy már 2600-2900 évvel ezelőtt fogyasztottak az ott élők kenyérszerű táplálékot. Azt is feltételezik, hogy a gabonatermesztés Kínában először Hszincsiangban indult meg, majd innen terjedt át a szomszédos Csinghaj és Kanszu tartományokba.

Rovatok