Index Vakbarát Hírportál

Kiderült az emberrel élő szárnyas őshüllő titka

2015. augusztus 24., hétfő 15:07

Bár vannak, akik kétségbe vonják az új eredményeket, különleges vizsgálat zárja le azt a vitát, amely egy utahi sziklarajz körül folyik a kreacionisták és a tudomány között már évek óta.

A Fekete Sárkány nevű kanyon egyik falán lévő, ősi rajz egyesek szerint ugyanis arra bizonyíték, hogy az emberek igenis éltek együtt a dinoszauruszokkal a Jurassic Park előtti időkben is. A kreacionisták szerint ugyanis a Földet 6000 évvel ezelőtt teremtették, a tudomány pedig csak cáfolni akarja ezt, pedig hát tessék, itt egy rajz, amint egy ember van, meg egy pteranodon nevű szárnyas ősgyík. Mielőtt tovább folytatnánk, nézzék meg a képet, kell pár perc, mire az ember belelátja a szárnyas dínót.

A tudomány emberei most úgy tűnik, hihető magyarázatot (jól megkonstruált hazugságot) találtak a furcsa képződményre. A helyszínre cipelt különleges röntgenkészülékkel nagy felbontású felvételeket készítettek az 1928-ban megtalált rajzról. Az elemzés során kiderült, hogy valószínűleg egy azóta már betiltott eljárással, az úgynevezett krétázással próbálták korabeli kutatók kiemelni a sziklarajz körvonalait. Ez nagyjából 1947-ben történhetett, és az eredeti rajz károsodott az eljárás során, eltorzult az, amit a rajzoló, a környéken nagyjából ezer évvel ezelőttig élő fremont kultúra tagja eredetileg mutatni szeretett volna.

A helyreállított rajzból kiderül, hogy valójában két embert, és valószínűleg a közeli folyót ábrázolta a rajz, a későbbi beavatkozás okozhatta, hogy egyetlen pacává olvadt össze az egész.

A helyreállított kép jól illeszkedik számos, a környéken talált sziklarajzba, a technika és az ábrázolt motívumok is egyeznek. A képen amúgy nem dinoszaurusz van, hanem négylábú haszonállatok. A pteranodon jelenlegi tudásunk szerint 86-70 millió évvel ezelőtt volt jelen a Föld élővilágában utoljára.

Rovatok