Index Vakbarát Hírportál

Kína a japán háborús bűnök egyre borzalmasabb részleteit hozza nyilvánosságra

2015. augusztus 26., szerda 19:30

A kínai Állami Levéltár elkezdte publikálni 1945-ben foglyul ejtett japán katonák vallomásainak részleteit. A dokumentumokból kiderül, hogy a japánok többek között élveboncolást és különféle mérges gázokat is kipróbáltak a foglyokon, illetve bevetések során halálos kórokozókat szórtak szét - írja az MTI. 

A leiratok bőséges részletekkel szolgálnak a japánok második világháborús kegyetlenkedéseiről. Egy Katagiri Szeizaburo nevű, háborús bűneiért bíróság elé állított katona vallomásában az áll, hogy olyan operációt hajtott végre, melynek során egy férfi szerveit kellett eltávolítania, aminek következtében az illető a műtőasztalon meghalt. A katona azt is elárulta, hogy 1943-ban részt vett egy bevetésen, ahol kolerabaktériumokat szórtak szét, ezáltal több mint 20 ezer ember halálában bűnrészes. Arról is beszámolt, hogy kollégái foglyokon tesztelték mérgesgázok hatékonyságát. 

Egy másik japán katona, Hajasi Tadasi szerdán közzétett vallomásában az áll, hogy jelen volt egy élveboncoláson, valamint szemtanúja volt, hogy egy japán katonaorvos anatómiai oktatás keretein belül egy félig önkívületi állapotban lévő kínai rabot melltől hasig felnyitott. 

A kiszivárogtatott vallomások bővelkednek horrorsztorikban, olvashatunk még többek között kínzásokról, nemi erőszakról, foglyok brutális kivégzéséről. Az archívumok igazgatója korábban úgy fogalmazott, a dokumentumok nyilvánosságra hozatalával az emlékezést kívánják szolgálni, és bizonyítékot nyújtanak azoknak, akik megkérdőjelezik az elkövetett brutalitásokat. Az eredeti vallomások másolatait a hivatal honlapján teszik közzé angol és kínai összefoglalókkal, de ismerteti őket a kínai állami média is

Rovatok