Index Vakbarát Hírportál

Műholdképen is látszik a lerombolt Palmüra

2015. szeptember 1., kedd 13:06

A legfrissebb műholdképek szerint Palmüra ősi városának fő temploma elpusztult – jelentette az ENSZ. Már korábbi jelentések is beszámoltak róla, hogy Bel temploma közelében robbanásokat hallottak.

Az Iszlám Állam májusban foglalta el Palmürát; az észak-szíriai város azóta a terrorszervezet irányítása alatt áll. Augusztusban meggyilkoltak egy 81 éves archeológust, Khaled al-Asszádot, aki negyven éve foglalkozott a palmürai romokkal.

A szíriai régészeti vezetők szerint a kétezer éves templom korábban érintetlen volt, de a friss műholdfelvételek szerint szinte semmi nem maradt belőle.

Sajnos a megszerzett felvételek azt mutatják, hogy a templom főépületét lerombolták.

– mondta Einar Bjorgo, a Unosat menedzsere a BBC-nek.

A templom körüli oszlopokat szintén elpusztították, csak a külső fal és a templom felé vezető bejárat maradt meg.

Hétfőn Maamon Abdulkarim, a Szíriai Régészeti Tanszék vezetője azt mondta, Bel templománál egy nagyobb robbanás volt, de úgy vélte, hogy a templom épségben maradt. A szemtanúk azonban nem tudtak eljutni a helyszínre, hogy felmérjék, mekkora lehet a kár.

Veszélyben a közel-keleti világörökség

Az Iszlám Állam már korábban is pusztított az ellenőrzése alatt tartott történelmi helyszíneken Irakban és Szíriában; az ő nézeteik szerint az ősi romok eretnekségnek számítanak. Az elrabolt régiségekből a terrorállam működését finanszírozzák; állítólag ez az egyik fő bevételi forrásuk. Ugyanakkor mások úgy vélik, csak azért pusztítanak a világörökségi helyszíneken, mert így akarnak maguknak nyilvánosságot szerezni.

A Washington Post készített egy összeállítást arról, hogy milyen történelmi területeken pusztíthat még az Iszlám Állam. A terrorszervezet fennhatósága alá tartozó területről viszonylag könnyen elérhetik az iraki Hatrát, Szamarrát és Assurt, valamint a szíriai holt városokat, Aleppót, a keresztes lovagvárak maradványait, Damaszkusz óvárosát és Boszrát is.

Múlt héten azt is megerősítették, hogy Palmüra egy másik templomát, a Baalshamint is felrobbantották. A Unosat műholdfelvételei alapján a templom egyes részei erősen megrongálódtak, mások pedig teljesen megsemmisültek.

Rovatok