Index Vakbarát Hírportál

Palmürai toronysírokat robbantott fel az Iszlám Állam

2015. szeptember 4., péntek 13:34

Az Iszlám Állam dzsihadistái felrobbantottak legalább három, közel kétezer éves világhírű toronysírt Palmürában – írja az MTI.

Tíz napja kaptunk erről értesítést, de csak most sikerült ezt megerősíttetnünk. A legszebb és legjobb állapotban megmaradt három toronysírt robbantották fel. Két nappal ezelőtt műholdképeket kaptunk a szíriai történelmi örökséggel foglalkozó, egyesült államokbeli Syrian Heritage Initiative intézménytől.

– mondta Maamun Abdulkarim, a szíriai régészeti hivatal vezetője az AFP hírügynökségnek.

A híres Elahbel, a Iamblichus és a Kithot toronysírokról van szó, amelyeket az ókori Palmüra gazdag családjai építtettek, és amelyek jelképei voltak a város gazdasági fellendülésének a Krisztus utáni első évszázadokban. A palmürai toronysírok a város építészetének jellegzetes műemlékei.

Az Iszlám Állam május 21-én foglalta el a Damaszkusztól 205 kilométerre lévő Palmürát a szíriai kormányerőktől. Már akkor félő volt, hogy hatalmas pusztítást fognak végezni az ország történelmi örökségében.

A dzsihadisták a romvárosban augusztus 23-án felrobbantották a Baál-Samin római kori templomot, majd két nappal később lefejezték ott Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 81 éves Háled Aszaádot, mert nem akarta elárulni, hova rejtették a kincseket. Múlt vasárnap lerombolták a Bél templom főépületét is.

Rovatok