Index Vakbarát Hírportál

Feltárják a '90 előtti állambiztonsági iratokat

2015. október 1., csütörtök 13:00

 A Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) munkatársai megkezdték az állambiztonsági szolgálatok 1990 előtti, mágnesszalagokon lévő adatainak tudományos feltárását – közölte a NEB csütörtökön az MTI-vel.

A Belügyminisztérium támogatásával indult meg az ezen időszak állambiztonsági szolgálata mágnesszalagokra rögzített – és valószínűleg nem teljességében fennmaradt – adatállományainak tudományos vizsgálata.

Az 1990 előtt működött állambiztonság különböző szervezeti egységei és a rendszer összessége működésének minél alaposabb megismerése érdekében fontos lépés egykori tevékenységük fennmaradt forrásainak tudományos eszközökkel és megközelítéssel történő, rendszerezett feltárása - írták.

Szeptember elején megkezdődött munka első lépése a jelenleg az Alkotmányvédelmi Hivatal kezelésében lévő mágnesszalagokon rögzített adattartalom szerkezetének, maradandó (történeti) értékének felmérése, és annak megállapítása, hogy az eddigi tudományos kutatások során feltárt ismereteinkhez képest milyen információkat tartalmaz a szalagokon rögzített adatállomány.

A munka célja, hogy a lehető legpontosabban egészülhessenek ki azok a levéltári források, amelyek az állampolgárok minél teljesebb információs kárpótlását, valamint a tudományos kutatást szolgálhatják.

Rovatok