Index Vakbarát Hírportál

Elásott Hitler-fej került elő egy múzeumkertből

2015. november 5., csütörtök 13:25

Elásott Hitler-márványfejet találtak a gdanski Nemzeti Múzeum belső kertjében. A több mint fél méter magas, 80 kilós szobrot Josef Thorak, Hitler kedvenc szobrásza készítette  írja az MTI.

A márványfejet szombaton találták meg, amikor elakadt benne a múzeumi felújításokat végző kotrógép. A jó állapotban fennmaradt szobor az alapzatán látható felirat szerint 1942-ben készült.

Az osztrák származású Thorak Hitler kedvenc művésze volt; a neve szerepelt azon a listán, amin Hitler és Goebbels a Harmadik Birodalom legjelentősebb művészeit írták össze. Hitler óriási műhelyt létesített Thorak számára, ahol a birodalom fontos épületeit díszítő monumentális szobrok készültek. Thorak műhelyében készült az 1936-as olimpiai játékokra a berlini stadion bokszolót ábrázoló szobra is.

Thorakot a háború után megfosztották a szerzői jogaitól, és megtiltották, hogy tovább alkosson. Az 1952-ben elhunyt Thorak négy művét találták meg eddig Lengyelországban.

Lech Lopuski, a gdanski múzeum kurátora az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban arról beszélt, hogy a szobor kétségtelenül ideologikus, de a szerzője kiváló művész, akinek nem sok műve maradt fenn. Ezért a művet a múzeum katalogizálja és megőrzi. Lehet, hogy később a második világháború történetét bemutató, Gdanskban épülő múzeumnak adják kölcsön.

Rovatok